Robotik devrimin bir parçası: Konuşan seks robotları geliyor

Harmony yeni nesil bir seks robotu – hareket edebiliyor ve konuşabiliyor. Kafası, gözkapakları ve dudaklarının hareketleri epey kaba, konuşması yetenekleri ise daha kısıtlı. Ama bu robot, yapay zekanın son derece insana benzeyen bir görünüme kavuşmasını sağlayan robotik devrimin bir parçası.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre bazıları bunun insanların robotlarla etkileşimi alanında bir devrime yol açacağını söylerken bazıları da bunu robotlar konusundaki en olumsuz görüşme olarak nitelendiriyor.

“Tekinsiz vadi” diye tanımlanan, robotlar ve kuklaların insansı görünüme yaklaşmaya başlarken daha ürpertici hale geldiği teorisi, ABD’nin California eyaletindeki San Marcos’ta bedene bürünüyor.

Resepsiyonda bile iki insansı manken duruyor. Buradaki diğer mankenlerin aksine üzerlerinde iç çamaşırları değil kıyafetler var. Lobinin duvarları ise güzel kadınların fotoğraflarıyla dolu. Bunları ancak yakından incelediğinizde fotoğraftakilerin gerçek insan değil seks mankenlerinin fotoğrafları olduğunu anlıyorsunuz.

RealDoll adlı seks mankeni markasının sahibi Abyss Creations şirketinin yöneticisi Matt McMullen, sanat eserleri ve heykellerin arasından çıkarak beni karşılıyor. Şirketin yeni seks robotu Harmony’yle yapacağım söyleşi öncesi robotun peruğunu ayarlıyor. Seks mankenlerinin bir sonraki aşaması olan seks robotunun görünüşünden memnun olduğu belli.

“O sıradan bir seks oyuncağından çok daha fazlası” diyor ve ekliyor: “İnsanların evlerinde özel bir yerleri var ve kişiliğini seçebiliyorsunuz. Yapay zeka ile insanlara robotun kişiliğini yaratmak için imkan veriyoruz.”

Seks robotunun kişiliği, akıllı telefona yüklenen bir uygulama ile belirleniyor. Seks robotunu satın almasanız bile uygulamayı indirerek telefonunuzda yapay bir kişilik yaratıp onunla etkileşime geçebiliyorsunuz.

Kullanıcılar kaprisli, sinirli veya sevgi dolu gibi çok sayıda kişilik seçeneğinden birini yükleyebiliyor. Matt McMullen, Harmony için “kıskanç” seçeneğini seçmiş. Bu yüzden Harmony ona “o kızı Facebook’tan sileceksin” diyor.

Tiz bir İskoç aksanıyla konuşan robot bana bilim kurguyu ve tabii ki Matt’i çok sevdiğini söylüyor. McMullen, yapay zekanın kullanıcılardan öğrenerek kendisini geliştirdiğini söylese de Harmony’ye kıskanç olmanın nasıl bir şey olduğunu sorduğumda aldığım cevap “Özür dilerim. Kendimi geliştirmem lazım” oluyor.

Harmony’yi çalıştıran uygulama satın almaya açık, fakat cinsel içerik nedeniyle Apple veya Google’ın uygulama mağazasından satılamıyor. İndirmek için şirketin sahibi olduğu Realbotix sitesine girmek gerekiyor. Harmony önümüzdeki aylarda satışa çıkacak ve iki versiyonu olacak: Yüz tanıma sistemine sahip olan versiyonu 10 bin dolara, ucuz versiyonu ise 5 bin dolara satılacak.

Fabrikada şu anda Türkiye de dahil dünyanın dört bir yanındaki müşteriler için manken üretiliyor. Müşterilerin çoğu erkek olsa da az sayıda kadın müşterileri de var. Bütün mankenler belli bir güzellik anlayışına uygun: Barbie bebekleri gibi dar belleri, iri kalçaları ve daha da iri memeleri var.

McMullen, bu tasarımın müşterilerin talepleri nedeniyle oluştuğunu söylüyor. “Burada bir şirket yönetiyoruz ve müşterilerimizin talep listeleri var. Maalesef talepleri fazlasıyla idealize edilmiş” diyen McMullen, müşterilerinin “tamamen normal” insanlar olduklarını ve bazılarının mankenleri almaya eşleriyle birlikte geldiğini anlatıyor. Ama yine de önemli bir kısmının kadınlarla normal ilişkiler kuramadıkları için seks mankeni aldıklarını belirtiyor:

“Çok sayıda insan izole ve yalnız ama onlar hep öyleydi. Artık yalnız ve ilişki kurmakta zorlanan insanların bir seçeneği daha var. Fakat ben mankenleri veya robotları hiçbir zaman kadınların yerini tutacak şeyler olarak görmedim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.