Avrupa'nın en büyük sorunu yükselen ırkçılık

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’nın bugün en büyük sorununun yükselen ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı ve İslamafobia olduğunu söyledi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Avrupa Birliği Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi tarafından Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ”Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Bakış Açısıyla Komşuluk Politikaları ve Arap Dünyası” konulu konferansa katılan Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada, Avrupa’da yükselen ırkçılık sorununa değindi.
Çavuşoğlu, ırkçılığın Avrupa’da hızla yükseldiğini ve bunun somut sonuçlarının ortaya çıktığını belirterek, ”Bana göre bugün Avrupa’nın en büyük sorunu maalesef yükselen ırkçılıktır, hoşgörüsüzlüktür, yabancı düşmanlığıdır ve İslamafobia’dır. Ve bu gerçekten korkucu bir düzeye gelmiştir. Dolayısıyla bununla mücadele etmemiz gerekiyor. Ve bugün Avrupa’da bunun somut sonuçlarını da görüyoruz” dedi.
Avrupa’daki ırkçı partilerin seçimlerle birlikte ulusal meclislerde sandalye sayısının arttığına dikkati çeken Çavuşoğlu, ırkçı söylemleri kullanan partilerin de bazı eylemlerin içinde olduğunu gördüklerini ifade etti.
Çavuşoğlu, ırkçılığın somut sonuçlarının olumsuz etkilerinden söz ederek, ”En son biliyorsunuz Hollanda’dan bir ırkçı partinin milletvekili yine değerli dostum sayın Egemen Bağış’ın Brüksel’deki toplantısında nasıl bir kriz çıkarmaya çalıştığını, nasıl dinimize ve inançlarımıza saygısızca davrandığını maalesef orada gördük ve yaşadık” diye konuştu.
Irkçı söylemlerin, sağ ve sol merkez partileri tarafından da kullanıldığına işaret eden Çavuşoğlu, bu durumu kendileri için endişe verici olarak nitelendirdi.
Bu söylemlerin Avrupa’daki büyük devletlerin liderleri tarafından kullanıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, ”Sarkozy’nın içinde bulunduğu durum da budur. Bugün Merkel’in içerideki kaygılardan dolayı Türkiye’ye karşıtlığı ve Almanya’daki çok kültürlülüğünün çöktüğünü söylemesinin sebebi de budur. Bugün birçok ülkedeki merkez partiler maalesef bu kaybettikleri oyları geri alabilmek için o popülist ve ırkçı söylem ve eylemlerin içine girmiştir. İşte bu bizi daha da endişeye sürdürmektedir” görüşünü bildirdi.
-”Daha da endişe verici olan bugün artık bu ırkçılığın terörizme varmasıdır”-
Çavuşoğlu, Avrupa’da yayılan ırkçı söylemlerin giderek terörizme doğru ilerlediğini savundu. Bu durumun tüm dünya için endişe verici olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
”Hatta daha da endişe verici olan bugün artık bu ırkçılığın terörizme varmasıdır. İşte Norveç’teki bir gencin yüzlerce insanı öldürmesinin, daha dün Belçika’da bir kişinin 7-8 kişiyi öldürmesinin sebebi budur. Aynı şekilde İtalya’da bir İtalyanın, iki Afrikalıyı öldürüp intihar etmesinin de sebebi yine budur. Yani Avrupa’da artan ırkçılığın neticesidir. Bunu başka somut olaylarla da görüyoruz. Örneğin Fransa’da Sarkozy tarafından Romanların sınır dışı edilmesi ve bunu bir siyasi propaganda olarak kullanmasının sebebi de budur. Ve aynı şekilde Hollanda’da minare yasağıyla ilgili referandumla gidilmesi, yine Fransa’da kılık kıyafetle ilgili yasak getirilmesi. Bunların hepsi işte Avrupa’da artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının ve İslamafobia’nın sonuçlarıdır.”
AKPM olarak bu tür olaylara göz yummadıklarının altını çizen Çavuşoğlu, bu doğrultuda bazı çalışmalar yürüttüklerini aktardı.
Gelişen bu olaylara karşı tepki koyduklarını dile getiren Çavuşoğlu, ”Tepki koymak yetmez kararlar almak gerek, kararlarımızı da aldık. Gerek Romanların sınır dışı edilmesi gerekse Romanlar ile ilgili acil oturumların düzenlenmesi, yine Romanlar ile ilgili yüksek düzeyli Strasbourg Konferansı’nın düzenlenmesi. Bu konferans sonucunda bir deklarasyonun kabul edilmesi. Aynı şekilde İslamafobia’ya karşı aldırdığımız kararlar ve tavsiye kararları. İsviçre’de minare yasağıyla ilgili aldığımız tavsiye kararları. Ve Avrupa’da yayılan ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı aldığımız kararlardır” ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu, tepki koyma ve karar almalarının yanı sıra bu kararların uygulaması ve denetlenmesinin zor olduğunu dile getirerek, bu ırkçı söylemlerin kökünden engellenmesi gerektiğini ve bunun için de çeşitli mekanizmaların geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Avrupa’da artan ırkçılığa karşı kültürlerarası diyaloğun önemli olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, ”Bana göre Avrupa’da artan ırkçılığın önüne geçilmesinin en etkili yolu kültürlerarası diyaloğa ve bunun dini boyutuna önem vermektir. Ve bunu artırmaktır. Dolayısıyla başkanlığımın gerek şahsımın gerekse de Parlamenter Meclisi’nin önceliği de kültürlerarası ve dinlerarası diyaloğu artırmak olmuştur. Bu konuda ciddi çalışmalar da yaptık. Gittiğim her ülkede siyasi liderlerle bunu konuştum. Ama siyasi liderlerin yanı sıra dini liderlerle de bunu konuştum” dedi.
Çavuşoğlu, ırkçılık konusunda toplu bir mücadele gerektiğinin altını çizerek, aksi takdirde bu işin teröre dönüşeceğini ve İkinci Dünya Savaşı’nın da bu yüzden başladığını belirtti.
-”Bugün Avrupa küresel ekonomik krizden en çok etkilenen bölge olmuştur”-
Avrupa’da yaşanan ekonomik krizden de söz eden Çavuşoğlu, krizin Avrupa’yı derinden etkilediğini ve bunun negatif etkilerini gözlemlediklerini söyledi.
Çavuşoğlu, krize rağmen Avrupa’nın demokrasi konusunda en gelişmiş bölge olduğunu dile getirerek, ”Bugün Avrupa küresel ekonomik krizden en çok etkilenen bölge olmuştur. Herşeye rağmen hala Avrupa, dünyadaki en gelişmiş, en kalkınmış, gerek demokraside gerek ekonomide bir kıtadır. Ama bugün ekonomik kriz Avrupa’yı çok derinden vurmaya başlamıştır. Avrupa Konseyi olarak biz ekonomik kuruluş değiliz. AB gibi bir ekonomik kuruluş da değiliz. Elbette ama ekonomik krizin sonuçlarını ve bunun getireceği negatif etkileri de düşüneceğiz” diye konuştu.AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.