Boyoz denilince akla İzmir gelir

İzmir mutfağının simgelerinden boyozun yaşatılması ve geleneksel tadının usta ellerde korunması amacıyla istihdam garantili kurs açıldı.
Pastacılar Fırıncılar Derneği Başkanı Latif Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi kapsamında pastacı ve fırıncıların ihtiyaç duyduğu eleman profilini araştırırken boyoz ustası konusunda sıkıntı yaşandığını tespit ettiklerini, bunun üzerine boyozun korunması için harekete geçtiklerini belirtti.
İŞKUR’un desteğiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında açtıkları kursla ”sertifikalı boyoz ustası” yetiştirmeye başladıklarını kaydeden Aslan, Bornova Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki kursa ilk etapta 10 kursiyer kabul ettiklerini, kursiyerlere günlük 15 lira harçlık verildiğini ve sağlık sigortalarının yapıldığını ifade etti.
Aslan, yılların deneyimli ellerinin bilgi ve becerisinin bu kurs aracılığıyla gençlere aktarıldığını, ayrıca teorik ve hijyen eğitimlerinin de verildiğini belirterek, şöyle konuştu:
”Gençlerin ilgi duymaması nedeniyle son 10 yıldır usta-çırak ilişkisinden yeni boyoz ustası yetişmiyor. Böyle giderse, usta yetişmezse, boyoz yavaş yavaş yok olmaya yüz tutar. Şu an boyoz ustalığı tam anlamıyla öğretilemeyecek durumda. Yani boyozun geleneksel damak tadı da tehdit altında. Yağının seçimi, hamurunun hazırlanması, kesilmesi incelik isteyen bir iş. Kursla geleneksel boyoz yapımı yöntemini akademik bilgiler eşliğinde geleceğin ustalarına veriyoruz. Boyozun varlığını bu kursla koruma altına alıyoruz.”
Boyozun İzmir’e özgü en önemli değerlerden olduğunu söyleyen Aslan, boyoz denilince akla İzmir’in geldiğini bildirdi.
Aslan, bu tadın kaybolmaması gerektiğini ifade ederek, ”Boyozun geleneksel tadı korunmalı. Kentin tanıtımı, bilinirliği açısından da önemli. Buna sahip çıkmak lazım. Diğer taraftan işsizlik için de önemli bir çözüm. İzmir’de 4 bin civarında iş yerinde boyoz ustası çalışıyor. Bu iş yerlerinin 1 usta ihtiyacı olsa 4 bin istihdam demek” diye konuştu.
6 aylık kurs sonunda ”sertifikalı boyoz ustası” olacak kursiyerlerin istihdamının garanti olduğunu kaydeden Aslan, ”Tüm kursiyerlerin işi hazır. Kurs bitimi 2 bin-3 bin lira maaşla çalışmaya başlayacaklar” dedi.
Aslan, sektördeki boyoz ustası ihtiyacı sürdüğü sürece kursların devam edeceğini söyledi.
Kursiyerlerden 26 yaşındaki Selçuk Elvan da boyozu severek tüketen birisi olduğunu belirterek, ”İş garantili olması cezbetti. Sürekliliği olan bir iş sahibi olmak istiyorum” dedi.
-Boyoz-
İzmir mutfağına 1492 sonrasında İspanya’dan zorla göç ettirilerek İzmir’e yerleşen Sefarad Yahudi toplumu tarafından kazandırılan, İspanyolca bohça anlamına gelen ”bollos” (boyos) kelimesinden adını alan boyoz, zamanla kentin kendine has lezzeti ve simgesi oldu. AA
Boyoz, halk arasında ”iş birlikçisi” olarak nitelendirilen haşlanmış yumurta ile birlikte tüketiliyor ancak boyozun yanındaki yumurta bilinenden farklı şekilde hazırlanıyor. Boyozun piştiği kara fırınlara ılık olduğu saatlerde yerleştirilen yumurtalar 14-15 saat süreyle su kaynama noktasına gelmeden haşlanıyor.
Boyoz, aynı adla İspanyol Sefarad kültürünün etkilerini taşıyan İspanya’da, Güney Amerika ülkelerinden Şili, Arjantin ve Peru’da da bolca tüketilen yiyecekler arasında yer alıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.