2014 Çin’e iyi gelmedi

cin-turist2014 Çin’e iyi gelmedi. Yılın ilk günün beklentilerin altından kalan resmi PMI verisi ardından dün son 3 ayın en kötü HSBC PMI verisi ardından bugün de hizmet PMI verisi hayal kırıklığı yarattı.
EKONOMİ-Haftanın son işlem gününde açıklanan Aralık ayı hizmet PMI verisi son 4 ayın en düşük seviyesinde geldi. Veri Aralık ayından iş dünyasının beklentilerinde düşüş olduğunu ortaya koydu. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi 2013’ü düşen performans ile tamamladı.
İmalat dışı sektörlerden PMI Kasım’da 56 olarak açıklanırken Aralık verisi 54.6’ya geriledi.
50 seviyesinin üzerinde büyüme göstergesi olarak algılansa da ülkede 2013’ün son çeyreğinde ekonomik büyüme tarafından zayıflama olduğu gözlendi. Fabrika aktiviteleri ve kredi arzları tarafında zayıflama ortaya konuldu.
Bank of Amrica MerrillLynch ekonomisti Ting Tu Çin’de 2013’ün ortası itibariyle aktivitenin zayıflamaya başladığını dile getirdi.
Cuma günü verisinde iş dünyasının beklentileri 61.3’ten 58.7’ye geriledi. İnşaat PMI ise 63,5 puandan 62,6 puana geriledi.
Çin Lojistik ve Satınalma Federasyonu analisti Cai Jin yaptığı değerlendirmede, “Perakende ve bilgi hizmekte sektörleri güçlenme göstermeye devam ediyor, bu hala güçlü talep potansiyeli olduğuna işaret ediyor” ifadelerine yer verdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.