AB ve IMF Macaristan'la yardım görüşmelerini durdurdu

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Macaristan hükümeti arasındaki finansal yardımla ilgili hazırlık görüşmeleri kesildi.
Avrupa Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn’in sözcüsü Amadeu Altafaj, AB ve IMF ile Macaristan hükümeti arasındaki görüşmelerin, hükümetin yeni merkez bankası yasası konusundaki niyetinin güven vermemesi nedeniyle kesildiğini açıkladı.
Altafaj, ”Komisyon, Budapeşte’deki hazırlık görüşmelerini kesmeye karar verdi. Maalesef, Macar hükümetinin, merkez bankasının bağımsızlığına potansiyel olarak gölge düşürebilecek yasanın parlamentoda oylanması konusundaki niyetine ilişkin garantileri alamadık” dedi.
Sözcü Altafaj, ”Ulusal Kalkınma Bakanı Tamas Fellegi ile AB ve IMF görüşmecileri dün toplandı ve görüşmeciler hiçbir garanti alamadılar. Görüşmecilerin bilgi verdiği Rehn, IMF’deki meslektaşlarıyla yakın işbirliği içinde görüşmeleri kestirdi” ifadesini kullandı.
Macaristan hükümeti, AB ve IMF ile yapılan gayrı resmi görüşmelerin kesildiğini, ancak bunun taraflar arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanmadığını bildirdi.
Macar hükümeti, 3-4 yıl süreli ihtiyati yardım paketi kapsamında 15-20 milyar avro yardım almayı umuyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, geçen ay, Macaristan’ın ”Baa3” olan devlet tahvillerinin yerel ve yabancı para cinsinden notunu ”Ba1”le yatırım yapılamaz seviyeye indirmiş, kredi notlarının görünümlerini ise ”negatif” olarak belirlemişti.AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.