ALTIN/ONS 1.915,15 dolar

Gram altın “ons”tan destek bularak 488 lira seviyelerine yükseldi

Gram altın, yeni güne de değer kazancıyla başlamasının ardından saat 11.15 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 1 üzerinde 488,3 lira seviyesinden işlem görüyor.

Dün, altının ons fiyatı ve dolar kurundaki yükselişe paralel değer kazanan gram altın, günü bir önceki kapanışın yüzde 1 üzerinde 483,3 liradan tamamladı.

Gram altın, yeni güne de değer kazancıyla başlamasının ardından saat 11.15 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 1 üzerinde 488,3 lira seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 802 lira, Cumhuriyet altını da 3.275 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 1,1 artışla 1.914 dolar seviyesinde bulunuyor.

Analistler, dün ABD Başkanı Donald Trump’ın teşvik paketi görüşmelerine yeniden dönülebileceğini belirtmesi ve küresel bazda beklentilerden kötü gelen makro ekonomik verilerin altının ons fiyatını desteklediğini söyledi.

Bugün, ABD’de toptan eşya stoklarının takip edileceğini kaydeden analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve jeopolitik gelişmelere ilişkin haber akışının da yatırımcıların odağında olmaya devam ettiğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.880 doların destek, 1.920 doların direnç olarak öne çıktığını ifade etti.

Altın fiyatları, ABD’de teşvik beklentileri ile birlikte doların değer kaybetmesi sonucu yukarı yönde hareket etti

Altın fiyatları, Beyaz Saray’ın daya büyük çaplı bir teşvik paketini kabul etme eğilimi göstermesinin ardından, dolardaki zayıflamadan destek bularak yükseldi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi’ye, 40 dakika süren görüşmelerinde, Başkan Donald Trump’ın kapsamlı bir teşvik paketi konusunda anlaşma istediğini söyledi. Beyaz Saray’ın görüşündeki bu değişiklik, Pelosi’nin ekonominin Kovid-19 krizinden hasar gören kısımları için bireysel tedbirler alınabileceği fikrine yaklaşmasının ardından geldi.

Ancak teşvik paketi konusunda anlaşmaya varılacağına ilişkin beklentiler halen, Trump’ın Salı günü müzakerecilerini kapsamlı bir pakete ilişkin görüşmelerden çekmesinden bu yana her an değişiklik gösteriyor. Trump’ın bu kararı yatırımcıların, gelecek ay gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri öncesi bu konuda ilerleme olacağı görüşüne kuşkuyla yaklaşmalarına yol açıyor.

Spot altın yüzde 0.9 yükselerek Londra saati ile 08:10’da ons başına 1,910.20 dolara tırmandı. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.4 yükseldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.4 değer kazandı ve yükselişini ikinci haftaya taşımaya yöneldi. Platin yüzde 0.7 ve paladyum yüzde 0.6 değer kazandı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü ve üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye hazırlanıyor.

RBC Capital Markets emtia strateji küresel başkanı Helima Croft, “1,800’lü dolarlara sarkan son konsolidasyon, jeopolitik manzara ve piyasa belirsizliği dikkate alındığında, altına bu yılın dördüncü çeyreğinde ve 2021’in ilk çeyreğinde alan yarattı” dedi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Perşembe günü Bloomberg Television’a verdiği mülakatta, ilave mali destek olmaksızın, toparlanmanın çok daha zayıf olacağını kaydetti. Kaplan, Fed’in şimdilerde muhtemelen büyük çaplı varlık alımlarını artırmayacağını, zira bunun reel ekonomiye fazla yardımcı olmayacağını söyledi.

*Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Perşembe günü Bloomberg News’a yaptığı değerlendirmede, Fed’in varlık alımlarını artırmasını muhtemelen destekleyeceğini, ancak böyle bir hareketin etkisinin mali desteğe oranla daha zayıf olacağını kaydetti.

*İngiltere’de koronavirüs vaka sayısı güçlü bir biçimde artıyor ve bu durum Başbakan Boris Johnson’ın pandemi ile mücadelesine yönelik eleştirileri artırıyor.

*Diğer piyasalarda, ABD endeks vadeli kontratları yükselirken, Japonya hisseleri aşağı yönde hareket etti.

ALTIN/ONS
1.915,15
% 1,13
09/10/2020 BSİ: 11:02:43