Altında Fed yumuşayacak beklentisi!..

Altın bankacılık krizinin Fed’in şahin tavrında yumuşamaya neden olacağı beklentilerinin yatırımcıları değerli metale yönlendirmesi sonrası altı haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor.

ABD ve Avrupa bankacılık krizlerinin neden olduğu piyasa paniğinden bir miktar rahatlama sağlayabileceği düşüncesiyle Fed’in şahin tavrını yumuşatacağına dair işaretlerle emtialarda rahatlama yaşandı. Bakır ve alüminyumda yükseliş gözlenirken altın da altı haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem görmeye devam ediyor.

Spot altın ons başına 1900 dolardan işlem görüyor. Gram altın ise piyasalarda 1172 TL’den alıcı buluyor.

Silicon Valley Bank’ın çöküşünün hemen ardından ortaya çıkan Credit Suisse Group AG’ye yönelik piyasa güveni kaybı ve diğer ABD’li bölgesel bankalarla ilgili korkular, yatırımcıları önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda Fed’den faiz artışlarında bir duraklama hatta indirime gideceği beklentisine itti.

İsviçreli bankanın yaşadığı sorunların daha fazla bankaya bulaşma riski, İsviçre Merkez Bankası’ndan 54 milyar dolar borç almak konusunda anlaşması sonrası kontrol altına alınmış gibi görünüyor.

Bu durum altının önceki kazançlarının bir kısmını silmesine neden olurken tahvil getirilerinden yaşanan düşüş ve yatırımcıların güvenli varlıklara akın etmesi sonrası değerli metal geçtiğimiz hafta yüzde 6’lık bi yükseliş sergiledi.

Öte yandan bankacılık krizinin ekonomik büyümeyi vuracağı endişeleriyle son iki gün içinde yaklaşık yüzde 5’lik değer kaybı yaşayan endüstriye bakır Perşembe günü düşüşüne ara verdi.

ING Groep NV’de emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, “Yatırımcılar riskli varlıklardan çıkıp güvenli bir sığınak aradıkça bakır/altın oranında önemli bir hareket gördük. Piyasa bulaşma riskinin çok az olduğuna güven duyana kadar riskten kaçınma hareketinin devam edeceğinden düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Bankacılık krizleri nedeniyle Fed’in Mart toplantısında şahin duruşunu yumuşatması beklenirken, Şubat ayı ABD ÜFE’sinde gözlenen beklenmeyen düşüş bu durumu daha da olası hale getirdi. Öte yandan ülkede tüketici enflasyonu hızlanmaya devam ederek ABD Merkez Bankası’nın işini zorlaştırıyor.