Avrupa hisseleri yükselişte

Borsa-Frankfurt-2014-1Avrupa hisseleri, BOJ’un açıkladığı teşvikin Fed’in tahvil alımlarını sonlandırması ile oluşan boşluğu dolduracağı iyimserliği ile yükseliş kaydediyor.

Avrupa hisseleri, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) açıkladığı teşvikin Fed’in tahvil alımlarını sonlandırması ile oluşan boşluğu dolduracağı iyimserliği ile Haziran 2013’den bu yana en büyük aylık kaybı azaltarak yükseliş kaydediyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 yükselerek Londra saati ile 08:13’te 334.13 puan oldu. BNP Paribas SA bankalardaki yükselişlere öncülük etti. Endeksteki 18 sanayi grubu artış gösterdi. Gösterge endeks, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gerçekleştirdiği varlık alımlarının bölge ekonomisini canlandırmaya yeterli olamayacağı endişesi ile Ekim ayında yüzde 2.6 değer kaybetti. Fed’in bu ay varlık alım programını sonlandırması ile yatırımcılar teşvik için Avrupa ve Japonya’ya yöneldi.

BOJ bugün Tokyo’da yaptığı açıklamada parasal tabanda 80 trilyon yenlik (726 milyar dolar) genişleme hedeflediğini belirtti. Bu miktar dha önce 60’dan 70 trilyona yülsetilmişti. Bankanın yönetim kurulu söz konusu kararı 4’e 5 üyenin oyu ile aldı. Bloomberg News anketine katılan 32 ekonomistten yalnızca 3’ü BOJ’un bugün teşviki genişleteceği tahmininde bulundu.

Saxo Bank A/S bireysel bankacılık birimi baş yatırımcısı Teis Knuthsen, “Piyasalar teşvik geldiği sürece ne tür bir teşvik geldiği veya nereden geldiğini önemsiyor gibi görünmüyor. Japonya’daki genişleme hisse senetleri için olumlu oldu ve bu durum küresel piyasalara da yansıyor” dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.