Avrupa korkuları son bulmuyor

Avrupa korkuları son bulmuyor.
Çözüme ulaşılmadıkça tüm dünya tehdit altında.
Piyasaların kahini daha kötüsünün geleceğin konusunda uyarıyor.
2008’de küresel krizi tahmin etmesi ile adı kahine çıkan New York Üniversitesi Prof. Nouriel Roubini Davos’ta yine dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Avrupa’nın durumunu ağır çekim bir tren kazasına benzeten Roubini batık Yunanistan’ın bu yıl içinde birlik dışında bırakılabileceği öngörüsünde bulundu.
Kötü günlerin kapıda olduğunu altını çizen Roubini sadece Yunanistan değil Avrupa’da başka ülkelerinde çözülmek üzere olduğuna dikkat çekti. Yunanistan’ın yanı sıra Portekiz’inde birlik dışına atılabileceğini söyleyen Prof. Roubini, Yunanistan’ın 12 ay içinde Euro Birliğinin dışına çıkacağını Portekiz’in ise biraz daha zamanı olduğunu vurguladı.
Karamsar öngörüleri nedeniyle Dr. Doom lakaplı Roubini, bu krizin ve finansal erimenin gelecek 10 yılı etkisi altına alacağını belirtti.
Roubini anahtar olarak görülen gelişmekte olan ülkeler Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika’nın eurodaki zayıflamanın etkisi ile yavaşlayacaklarını söyledi.
İlerleyen günlerde büyük kırılganlığın hakim günlerin yaşanacağına dikkat çeken Dr. Doom, Avrupa’daki belirsizliğin Orta Doğu’dan ABD’ye finansal problemleri birlikte getireceğini, ihracat sorunları nedeniyle Çin büyümesine belirsizliği de beraberinde getireceğini belirtti.
Roubini en büyük belirsizliğin İran’ın nükleer programı nedeniyle İsrail ve ABD’nin tutumu olacağını söyledi. Bu süreçten en büyük etkinin petrol tarafında kendisini göstereceğini 100 dolarlar seviyesindeki varil fiyatının 150 dolarlara çıkacağını söyledi.
Bundan sonraki süreçte düzelmenin V şeklinden çok U şeklinde olabileceğini kaydeden Roubini, ekonominin anemik bir dönemde olduğunu sözlerine ekledi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.