Bankacılık gerileme kaydediyor

Banka-2014-2Finansal krizden altı yıl sonra bankacılık hala gerileme kaydediyor. Resmi olarak açıklanan nedenlerin başında ekonomik durum gelirken, bankalar küçük ölçekli piyasalarda yeterli karlılığa ulaşamadıkları için çekiliyorlar.

10 yıl önce Citigroup’un o zamanki CEO’su Chuck Prince, düzenleyicilerle ilişkileri onarmak ve Citi’nin itibarını desteklemek amacıyla küresel bir özür turuna başlamıştı ve Tokyo ilk durağı idi.

ABD bankasının skandallara karışması Japonya özel bankacılık lisansının iptal edilmesine yol açmıştı. Bu durumu düzeltmek için Prince bir basın toplantısında koreografik olarak çok dikkat edilmiş yedi saniyelik bir selamlama ile Citi’nin küresel erişimi korumak için ne kadar ileri gidebileceği göstermişti.

Ancak on yıl içerisinde çok büyük değişiklik oldu. ABD bankası geçtiğimiz hafta Mısır, Costa Rica, Macaristan ve Japonya dahil 11 ülkeden bireysel bankacılık operasyonlarını tümüyle çekeceğini açıkladı.

Citi CEO’su Mike Corbat, üçüncü çeyrek finansal sonuçları ile ilgili olarak “Bu tüketici bayiliklerinin gerçek bir değeri olsa da anlamlı bir getiri sağlamak için bir yolu göremedik” dedi. Corbat ayrıca Meksida’da yeni bir dolandırıcılık skandalı ortaya çıkarıldığını belirtti.

Citi’nin attığı bu yeni adım İspanya, Pakistan ve Uruguay gibi ülkelerde tüketici piyasalarından çekilmesi kararının ardından geldi. Citi totalde perakende bankacılık varlığının bulunduğu ülkelerin yarısına yakınında faaliyeti 2012’den bu yana kesti.

Pek çok bakımdan Citi’nin küresel bankacılıkta rakibi olan HSBC de geri çekilmeler gösterdi. Hisseleri Londra borsasında işlem gören HSBC, Kolombiya, Güney Kore ve Rusya gibi 20’den fazla ülkedeki tüketici bankacılığından geri çekildi. HSBC artık 40 kadar piyasada perakende ve varlık yönetimi operasyonlarında faaliyet gösteriyor.

Barclays’ın İspanya, İtalya, Fransa ve Portekiz’in perakende bankacılığından çekilmesi, GE Capital’in Avrupa’daki çoğu tüketici bankacılığı operasyonlarından çıkması ve Royal Bank of Scotland’ın bir düzene piyasadan ayrılması gibi örnekler ile diğer bankalardaki durumlar da gözlemlenebiliyor.

Finansal krizden altı yıl sonra bankacılık hala gerileme kaydediyor. Resmi olarak açıklanan nedenlerin başında ekonomik durum gelirken, bankalar küçük ölçekli piyasalarda yeterli başarıyı elde edemeyerek, yeterli karlılığa ulaşamadıkları için çekiliyorlar.

Morgan Stanley’de bankacılık analisti olan Huw van Steenis, “Pek çok banka kolye olmadan inci dizgisi yapmayı hayal etti. Bu durum işe yalınlaştırmak ve nerelerde avantaj sağlayabileceklerine odaklanmakları ile ilgili” dedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.