BİST 100 düşüşle kapattı

Borsa-İstanbul-BIST-2015-1Borsa İstanbul 100 endeksi haftanın son işlem gününü sert bir düşüşle kapattı!
Türk hisse senetleri piyasasında son dönemdeki güçlü yükselişin ardından gözlenen düzeltme hareketi bugün de sürerken; TCMB’nin enflasyon hedeflerini yukarı revize etmesinin de etkisiyle endekste bugün güçlü satışlar görüldü.
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi XU100 yüzde 2,36 düşüşle 83 bin 947 puana geriledi.
İşlem hacmi 4,4 milyar TL olarak gerçekleşti.
Analistler, yarın Türkiye piyasalarının kapalı olması nedeniyle yatırımcıların tatil riskini almak istememesinin yanı sıra; gelecek hafta Ak Gıda ve Global Liman’da gerçekleştirilecek iki büyük halka arz öncesi yatırımcıların likidite yaratma isteğinin de endekste satışları hızlandırdığını belirtiyor.
***
Borsada son dönemdeki güçlü yükselişin ardından gözlenen düzeltme hareketi bugün de sürerken; TCMB’nin enflasyon hedeflerini yukarı revize etmesinin de etkisiyle endekste bugün güçlü satışlar görüldü. BIST-100 endeksi günü yüzde 2.36 düşüşle 83,947 puanda tamamladı.
Analistler, yarın Türkiye piyasalarının kapalı olması nedeniyle yatırımcıların tatil riskini almak istememesinin yanı sıra; gelecek hafta Ak Gıda ve Global Liman’da gerçekleştirilecek iki büyük halka arz öncesi yatırımcıların
likidite yaratma isteğinin de endekste satışları hızlandırdığını belirtiyor.
Dolar kuru ise yeniden yönünü yukarı çevirdi. ABD Merkez Bankası (Fed), dünkü toplantısında Haziran’dan itibaren başlaması olası öngörülen faiz artışlarının ötelenebileceğini destekler nitelikte kararlar açıklamasına rağmen son bir haftada yaşanan sert düşüşteki ana belirleyici olan bu beklentinin daha önce fiyatlanmış olmasıyla gelişmekte olan ülkelere ilişkin iyimserlik bugün azaldı.
Dolar/TL 24 Nisan’da test ettiği tarihi 2.7435 seviyesinden Fed beklentileriyle dün 2.65’in altına inmiş, Fed açıklamasının yeni bir düşüş trendine yetecek kadar beklentilerden farklı olmaması nedeniyle yönünü yukarı çevirdi. Kur dün akşam işlem gördüğü 2.65’li seviyelerden bugün 2.67’nin üzerine çıktı. Dolardaki küresel yükselişte ABD işsizlik maaşı başvurularının 262 bin ile 15 yılın en düşük seviyesine gerilemesi etkili oldu. Dolar/TL serrbest piyasada 2.6720 seviyesinden kapattı.
***
Endeks ilk seansı önceki kapanışa göre 746 puanlık düşüşle 85.231 puandan tamamladı.
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, ilk seansı önceki kapanışa göre 746,83 puanlık düşüşle 85.231,61 puandan tamamladı.
Borsa İstanbul’da işlem gören pay piyasaları ilk seansta önceki kapanışa göre ortalama yüzde 0,87 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 1,9 milyar lira olarak gerçekleşti. İlk seansta bankacılık endeksi yüzde 1,18, holding endeksi yüzde 0,84 düşüş kaydetti. Yatırımcısına en çok kazandıran sektör endeksi ise yüzde 1,16 ile “metal ana sanayi” oldu.
Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, gördüğü en yüksek 86.355,34 puan seviyesinden, yükseliş eğilimindeki döviz kurları ve petrol fiyatlarının negatif etkisi ile düşüşe geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 5,5’den yüzde 6,8’e çıkarmasına karşın, Başkan Erdem Başçı’nın açıklamalarının piyasaya etkisinin sınırlı kaldığı görüldü.
Analistler, öğleden sonra ABD’de açıklanacak verilerin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 85.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.
Borsa-BIST-1Yoğun haber ve veri trafiğinin takip edileceği güne Borsa İstanbul pozitif bir açılış gerçekleştirdi.
Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi güne 177 puan artışla 86.156 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,21 oranında değer kazandı.
Yurt içinde dolar/TL’nin 2,6650 seviyelerinde dengelenmesine karşın küresel pay piyasalarındaki sert düşüşler Borsa İstanbul’u da etkiliyor.
Bugün yoğun haber ve veri trafiğinin takip edileceğini belirten analistler, mart ayı dış ticaret istatistikleri ve Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinin yanı sıra TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın açıklayacağı enflasyon raporu ve basın toplantısının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Teknik olarak bakıldığında, endekste 83700 seviyesinin kırılmadığı müddetçe yükseliş seyrinin bozulmayacağını vurgulayan analistler, 86900-87000 direncinin test edebileceğini düşünüyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.