Bitcoin 34 bin dolar

Dünyanın en önemli dijital parası Bitcoin, doğum gününde 34 bin doları geçerek yeni bir zirve yaptı, piyasa değeri 640 milyara ulaştı.

12 yıl önce bugün Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin’in ilk bloğu #genesis blok üretildi. Tam olarak anlaşılamayan ve uzunca bir süre 1 doların altında işlem gören Bitcoin, son iki günde yaptığı atakla 34 bin doları geçerek rekor kırdı. Piyasa değeri ise 640 milyar dolara ulaştı

2018’de Çin’in kripto para birimi işlemlerine baskı uyguladığına ilişkin haberler üzerine Bitcoin, 2019 yılında yüzde 80’lik bir düşüş yaşamıştı ve fiyatı 3 bin doların biraz üzerinde sabitlenmişti.

Herhangi bir merkez bankası veya resmi kuruluşla bağı olmayan bir blok-zincir teknolojisiyle işlem yapan ilk kripto para olan Bitcoin, ilk olarak 2009 yılında değeri 1 dolardan daha düşük fiyata piyasaya sürülmüştü.

Bazı kurumsal şirketlerin Bitcoin almaya başlaması ve ABD’deki emekli fonlarının düşük miktarlarda da olsa dijital para yatırımcı yapacağı yönündeki haberler Bitcoin’deki rallinin başlamasında etkili olmuştu.