Bitcoin’e volatilite engeli

Bitcoin ödeme alanında ilerleme hedefliyor

PayPal Bitcoin’e yeşil ışık yaktı ancak yüksek ücretler ve volatilite engel oluşturmaya devam ediyor

Las Vegas’ta bulunan bir lüks otomobil satıcısı Vegas Auto Gallery, zengin Bitcoin yatırımcılarının uğrak noktası oldu. Galeri yakın zamanda, 2017 model Pagani Huayra Roadster ve 2019 model Bugatti Chiron’u, Bitcoin olarak 6 milyon dolardan fazla ödeme yapan bir müşteriye sattı. Galerinin sahibi Nick Dossa, galerinin gelirinin %3 ila %5’inin Bitcoin’le yapılan ödemelerden sağlandığını söyledi.

Bitcoin fiyatları 2020 yılında üç kattan fazla değerlendi ve 30,000 dolar sınırına yaklaşarak popüler momentum aracına dahil olan yatırımcıları milyarderlere dönüştürdü. Stanley Druckenmiller gibi profesyonel yatırımcılar ve Massachusetts Mutual Life Insurance gibi şirketler bu yıl Bitcoin’e yatırım yapmaya başladı. Robinhood ve PayPal gibi şirketler ise müşterilerin Bitcoin alıp satmasına imkan tanıdı.

Bu gelişmelere rağmen, sektör uzmanları, Bitcoin’in daha yaygın olabilmesi için bir ödeme aracı olarak ilerleme kaydetmesi gerektiğini düşünüyor. Harcama yapmak kolay değil. Çok az kişi Bitcoin’le yapılan ödemeleri kabul ediyor ve birçok kişi halen kripto paraya yabancı. Bitcoin’in kullanımı genellikle, Dossa’nın galerisindeki gibi üst segment satışlarla sınırlı.

2008 yılında piyasaya sürülen Bitcoin, elektronik nakit olarak tasarlandı ve kullanıcılarına bir e-mail göndermek kadar kolay bir şekilde, değiş tokuş değeri sağladı. Pratikte, Bitcoin’in benimsenmesi, çeşitli faktörler tarafından engellendi. İlk yıllarında, ortalama kullanıcılar için, Bitcoin’lerinin bulunduğu dijital cüzdanları yönetmek kolay değildi. 2014 ve 2015 yıllarında Bitcoin ödemelerini kabul etmeye çalışan Dell gibi birçok şirket daha sonra bu çabadan vazgeçti.

Bitcoin savunucuları bu rüzgarın gelecek yıl yön değiştirebileceğini söylüyor. İki ay önce PayPay, platformunu Bitcoin’e açarak dünya çapında 361 milyon kullanıcının varlıkta alım satım yapabilmesini mümkün kıldı. 2021’in ilk dönemlerinde ise, şirket seçenekleri fazlalaştırarak, kullanıcılarının PayPay kullanan her satıcıya Bitcoin’le ödeme yapabilmesini sağlayacak.

Bu girişim, Bitcoin’i daha yaygın hale getirebilir. Yine de Bitcoin’in bir ödeme biçimi olarak yaygın kullanımının önünde bazı engeller var. Bunlardan birincisi Bitcoin’in volatil bir varlık olarak kötü şöhret kazanmış olması. 2017 yılında 19,000 dolara yükseldikten bir ay sonra, değerinin neredeyse yarısını kaybetti.

Bazı satıcılar için bu durum, Bitcoin’i dolara çevirmelerinden önce dijital parada yaşanacak sert düşüş riskini telafi etmek için, Bitcoin’le ödeme yapan müşterilerden ek ücret talebi anlamına gelebilir.

Wall Street’in haberine göre, Dossa’nın galerisinde Bitcoin kullanıcılarının ödediği ek ücret, satış bedelinin %1’i. Bunun nedeni Bitcoin’i dolara çevirip, Dossa’ya geri gönderen ödeme startup’ı BitPay’in işlem ücretinin bu miktarda olması.

Dossa, Bitcoin kabul ederek ekstra risk aldığını düşünmüyor çünkü BitPay, ödemenin tamamlanmasından bile önce, Bitcoin’i dolara çeviriyor.

Altın gibi, kaynakları sınırlı olan varlıkları etkileyen sorunlardan bir tanesi de, istifçilik. Arz sınırlı olduğunda, artan talep Bitcoin’in fiyatını yükseltiyor. Bu durum gerçekleştiğinde yatırımcılar, varlıkla harcama yapmak yerine, ellerinde tutmayı tercih ediyor. Yakın zamanda, fiyatına odaklanarak Bitcoin alımı yapanlar, satış yapma konusunda isteksiz olabilir. Ancak Bitcoin’i fiyatı düşükken almış olanlar için, son dönemdeki yükseliş büyük getiri sağladı.