Borsa İstanbul’dan ‘Yatırımcı Rehberi’

Borsa İstanbul, yatırımcılara yol göstermek amacıyla hazırladığı “Yatırımcı Rehberi” ile borsayla yeni tanışanlara önemli tavsiyeler verirken, dolandırıcılara karşı da uyarılarda bulundu.

Borsa İstanbul, piyasalarla yeni tanışan yatırımcıların borsayı anlamalarını kolaylaştıracak çalışmaları kapsamında bir “Yatırımcı Rehberi” hazırlayarak sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Yatırımcı Rehberi, dünyanın ilk borsasına ev sahipliği yapan bu topraklarda sermaye piyasalarından daha geniş kitlelerin faydalanmasını sağlamak, finansal okuryazarlığı artırmak ve yatırımcılara rehber olmak amaçlarını taşıyor.

Borsanın pazar yerleri olduğu ancak klasik pazar yerlerinden farkının bulunduğu ifade edilen rehberde, borsada alışverişe konu varlıkların şirketlerin hisse senedi, devlet tahvili gibi menkul kıymetlerden oluştuğu belirtilirken, Türkiye’nin organize pazar yerinin ise Borsa İstanbul olduğu vurgulandı.

Rehberde, Borsa İstanbul’da Hisse Senedi (Pay) Piyasası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), Borçlanma Araçları Piyasası ve Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası olmak üzere dört ana piyasanın bulunduğu kaydedildi.

Hisse Senedi Piyasasının borsanın en bilinen ve en çok ilgi gören piyasası olduğu aktarılan rehberde, “Borsa İstanbul, yatırımcılar için tüm ürünlerde likit, işletilmesine yönelik olarak kuralları belirler.” ifadelerine yer verildi.

Rehberde, ayrıca söz konusu dört ana piyasada işlem gören varlıklar da paylaşıldı. “Nasıl Yatırımcı olunur?” başlığı altında yatırım yapmanın yolları detaylıca açıklanırken, “Getiri-risk tercihlerinizi her yeni yatırım kararı aldığınızda bir kere daha gözden geçirin. Portföy seçimlerinde işin uzmanlarını dinleyin.” uyarısında da bulunuldu.

Bir şirkete ortak olmanın verdiği haklar

Rehberde hisse senedi alarak bir şirkete ortak olunduğunda hisse sahibinin elde ettiği haklar da sıralandı. Bir şirketin hisse senedini satın alarak şirkete ortak olan kişilerin genel kurula katılma ve oy kullanma, kar payı (temettü) alma, bedelli ve/veya bedelsiz sermaye artırımlarına katılma, rüçhan hakkı ile bilgi alma ve özel denetim isteme haklarının bulunduğu belirtilen rehberde, yatırım kararının nasıl verilmesi gerektiğine ilişkin tavsiyelere de yer verildi.