Brent petrolün varili 64.80 dolar

Petrol-fiyatları-1Petrol, ABD üretiminin azalacağı beklentileri ile 60 doların üzerine çıktı
Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 2.2 civarında yükseldi ve 3 günün en yüksek seviyesine ulaştı. Energy Information Administration (EIA) yetkilileri, ABD’de ham petrol üretiminin bu ay yüzde 1 azaldığını ve düşüşün Haziran ayında da sürmesini beklediklerini açıkladı.
Petrol ABD üretiminin yavaşlayabileceği söylentileri ile Mart ayında 6 yılın en düşük seviyesinden toparlandı. ABD stoklarının 5 yıllık ortalaması 100 milyon varilin üzerinde ve ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Viyana’daki Raiffeisen Bank International AG analistlerinden Hannes Loacker, “EIA raporu şu anda fiyatların temel belirleyeni. Sonuç olarak, ABD’de sondaj kulesi sayısındaki keskin düşüş, tahmin edilenden çok daha fazla düzeyde olumlu bir etki gösterecektir” dedi.
Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.08 dolar yükselerek Londra saati ile 12:50’de varil başına 60.33 dolardan işlem gördü. Kontrat 7 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesinde. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 7 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 13 yükseldi.
Haziran vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 1.34 dolar veya yüzde 2.1 değerlenerek varil başına 66.25 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 48 sent düşüş ile 64.91 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 5.95 dolar seviyesinde.
***
PETROL $
64.80
% -0.49

Leave a Reply

Your email address will not be published.