Brent petrolün varili 84.11 dolar

Petrol-2013-1Suudi Arabistan’ın sürpriz bir kararla Asya’ya sattığı petrolün fiyatını artırıp ABD’ye sattığı petrolün fiyatı indirince petrol fiyatları sert düştü.

ABD ham petrolü 78,08 dolara düşerken Brent petrolde 2 haftanın en sert düşüşü gerçekleşti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, petrolün fiyatında yeni ayarlamaya gittiğini açıkladı. Buna göre Suudi Arabistan, Asya’ya sattığı petrole son beş ayda ilk kez zam yaptı. Öte yandan, ABD’ye satılan petrolün fiyatında ise indirime gidildi.

Suudi Arabistan’ın beklenmedik şekilde ABD’ye sattığı petrolün fiyatını düşürmesiyle ABD ham petrol fiyatları 78,08 doları görerek Haziran 2012’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

BRENT’TE 2 HAFTANIN EN SERT DÜŞÜŞÜ
Brent petrolü de 1 doların üzerinde değer kaybıyla son iki haftanın en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

Suudi Arabistan’ın bu kararı muhtemelen petrol fiyatlarının daha da düşmesinin önünü açarken, Amerikan enerji üreticileri üzerindeki baskının artmasına neden oldu.

Petrol Haziran’dan bu yana soluksuz bir şekilde düşüyor

BORSALARI DA ETKİLEDİ
Suudi Arabistan’ın kararının ardından Dow Jones sanayi endeksi eksiye döndü. Ortadoğu’dan gelen bu adım, Amerikan petrol endüstrisinin direncine ilişkin kaygıları ortaya çıkardı. Amerikan petrol endüstrisi son yıllarda hızla büyüdü. Ancak bu büyüme henüz uzun süreli bir petrol düşüş trendiyle test edilmedi.

ABD ham petrolü dün gece hızla önemli bir destek noktasını kırarak günü 2,5 yılın en düşük seviyesinde tamamladı. Petrolü etkileyen en önemli faktör ise doların gücünün giderek artıyor oluşu olarak görünüyor.

***

PETROL $ BSİ
84.11
% -0.69

Leave a Reply

Your email address will not be published.