Çin’e balon uyarısı

Jonathan Trappe-300-balon-1Haftasonu yapılan halka arzların yeniden başlayacağı açıklamaları sonrasında Çin’de oluşan balonun patlayabileceği uyarısı geldi.

EKONOMİ-Çin’de 14 aydır yasak olan halka arzların yeni başlayacağı ve Ocak ayına kadar 50 şirketin halka arz edilebileceği açıklaması ile küçük şirketlerde hareketlilik gözlenmeye başladı. Haftanın ilk işlem gününde sert satış yiyen küçük ölçekli şirketlerin yer aldığı ChiNext yıl genelinden yüzde 76’lık yükseliş kaydetti. Aynı dönemde ise Şanghay endeksinde kazanç yüzde 5 ile sınırlı kaldı.

Çin’de ilk halka arzlardaki hisseler, 11 Ekim 2012’ye kadar uzanan 3 yıllık dönemde ilk işlem gününde ortalama yüzde 33 arttı. Bu oran, yüzde 6.8 ile 28 arasında değişen ABD, Japonya ve İngiltere’deki hisselerin, ilk işlem günü ortalamasının üzerine işaret etti.

30 Kasım’da 50 şirketin halka arzının yapılacağının açıklanması sonrasında ChiNext yüzde 8.3 düşüş yaşarken, endeks 9 Ekim’de gördüğü zirvenin yüzde 11 altına geldi.

Hong Kong’taki Bocom International’ın baş Çin stratejisti Hao Hong, Bu durumun ChiNext’teki balonu patlatacağını dile getirdi. Hong’a göre yüzde 20 düşüşün çok zaman almayacağını öngördü.

ChiNext Endeks önümüzdeki 12 ayın tahmini kazançlarının 31 katından işlem görürken, Şanghay Bileşik Endeksi 8.7 katından değerleniyor. Politika yapıcılar, piyasaların rolünü artırma vaatlerinin ve Şanghay endeksinin Haziran’daki düşüğünden yüzde 14 ralli yapmasının ardından ilk halka arz yasağını kaldırıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.