Dolar 2.5890 TL

kadın-dolar-4ABD ekonomisinin hâlâ diğer ülkelerden pozitif ayrıştığını belirten analistler, bu nedenle doların küresel bazda değer kazandığını belirtiyor.
ABD ekonomisine ilişkin verilerin bir beklentilerden kötü gelmesine karşın yatırımcıların hâlâ ABD ekonomisinin diğer ülkelerden pozitif ayrışarak ilk faiz artıran gelişmiş ülke olacağına ilişkin aldıkları pozisyonlarla dolar değer kazanırken, dolar/TL ise yeniden 2.60’a yükseldi.
Dolar/TL, Paskalya tatili döneminde 2.55’e doğru (geçtiğimiz haftanın son işlem günü) gerilemişti. Ancak kur daha sonra küresel yatırımcıların geniş banttaki dolar talebi ile dün 2.60’ı aştı. Bu sabah itibariyle baktığımızda, kur 08:58’de 2.5967/2.5980 seviyesinde. Aynı saatte sepet bazında TL 2.7069/2.7085 civarında hareket ediyor.
“Güçlü dolar hikayesi bozulmadı”
Scotiabank döviz Stratejisti Camilla Sutton, “Büyük resme baktığımızda ABD ekonomisi hâlâ diğer ülkelerden pozitif ayrışacak ve Fed faiz oranlarının herkesten önce artıracak olduğunu görüyoruz. Güçlü dolar hikayesi bozulmamış durumda” dedi.
Bankacılar ABD ekonomisine ilişkin tahminlerin Cuma günü açıklanan ve ciddi bir yavaşlamaya işaret eden “tek bir veri ile tamamen değiştirilememeli” görüşünün piyasa genelinde yaygınlaşmasıyla yükselişini sürdürdü.
ABD’de geçen hafta Cuma günü açıklanan zayıf istihdam verisinin ardından Fed’in yakın zamanda faiz artırımı kararı alacağına yönelik beklentiler azalırken gelişmekte olan ülke para birimleri de dolar karşısında değer kazanmıştı.
Dolarda temeller güçlü
Doların ABD’den destekleyici bir veri gelmeden, hatta ABD Hazine tahvillerinin getirileri de düşerken kayıplarını telafi etmesi, para birimini temellerinin ne kadar güçlü olduğuna işaret ediyor.
Fed’in izlediği para politikasının diğer merkez bankalarından ayrışması doların temellerini oluşturan ana faktör olarak kendini gösteriyor. Avrupa ve Japonya merkez bankaları tahvil alım programına devam edeceklerini belirtirken, Fed er ya da geç faizleri artırmayı değerlendiriyor.
TL’de negatif ayrışmanın nedeni
Lokal bankacılar TL’deki değer kaybının benzer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre biraz daha fazla olmaya devam ettiğini, bunun da Cuma günü açıklanması beklenen Moody’s Türkiye kredi notu güncellemesi ve seçim öncesiartan siyasi endişeleri gösterdiler.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin “negatif” görünüm ile Baa3 düzeyinde olan kredi notunu 2015 yılı için revize edebileceği tarihlerarasında 10 Nisan Cuma günü de yer alıyor.
***
DOLAR/TL
2.5890
% -0.52
EURO/TL
2.8169
% 0.11
EURO/USD
1.0878
% 0.58

Leave a Reply

Your email address will not be published.