Dolar 2.5905 TL

euro-dolar-2014-2Türk Lirası’nın dolara karşı seyri, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden negatif ayrışmaya devam ediyor.
TL’de neredeyse yıl başından bugüne hem iç siyasi gelişmeler hem de Merkez Bankası’nın (TCMB) önümüzdeki dönemde faiz kararlarına ilişkin endişelerle gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışma devam ediyor.
Negatif ayrışma dün Mart ayı PMI verilerinin ilk çeyrekte ekonomik aktivitede oldukça durağan bir seyre işaret etmesi sonrası bir kademe daha belirginleşti.
Bankacılar mevcut kur ve enflasyon seviyelerinde manevra alanı sınırlı olan TCMB’nin üzerindeki faiz indirimi baskılarını artırabileceği endişesinin TL’de ayrışmaya neden olduğunu belirttiler.
Dün akşam saatlerinde 2.5970 civarında olan dolar/TL bu sabah güne 2.5954 – 2.5976 seviyesinde başladı. Sepet bazında TL 2.6970 – 2.6996, euro/TL 2.7986 – 2.8015 seviyesinde.
Terör olayları endişe yaratıyor
Bankacılar, diğer yandan ise hafta boyunca gerçekleşen “silahlı” eylemlerin de endişe ile izlendiğini belirttiler.
İstanbul Adliyesi’ndeki odasında önceki gün öğle saatlerinde rehin alınan Savcı Mehmet Selim Kiraz, başına ve vücuduna aldığı kurşun yaraları nedeniyle hayatını kaybederken, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda iki eylemci de öldürüldü.
Dün akşam saatlerinde ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasına yönelik yapılan saldırıda meydana gelen çatışmada polisin ateş açması sonucu bir saldırgan ölürken, diğer saldırgan ve bir polis yaralandı.
Küresel iyimserlik azaldı
Bankacılar dün endişelerin büyük bölümünün ABD’de faiz artışlarının tahmin edilenden daha geç bir zamanda olabileceğini gösteren ABD ADP özel sektör istihdam verisi ile başlayan küresel iyimserlikle azaldığını belirttiler. Veri ile birlikte tüm gelişmekte olan para birimleri dolar karşısında değer kazanırken TL’de ise değer kazancı lokal endişelerle diğer para birimlerinin gerisinde kalmıştı.
Bankacılar bu kapsamda bugün haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve yarın ABD tarım dışı istihdam verisinin yakından izleneceğini belirttiler.
Hacimlere düşüş bekleniyor
Küresel piyasalarda yarın başlayacak ve bazı ülkelerde Pazartesi’ye kadar devam edecek tatiller öncesinde hacimlerde düşüş beklenirken piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki dönem faiz kararlarına ilişkin sinyal vermesi beklenen yarınki istihdam verilerini bekliyor olacak.
ABD’de birçok piyasa yarın, Avrupa’da çoğu piyasa yarın ve Pazartesi kapalı olacak.
Bugün ise iç piyasada Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak Mart ayı öncü dış ticaret verileri beklenirken ABD’de ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.
***
DOLAR/TL
2.5905
% -0.34
EURO/TL
2.8223
% 0.75
EURO/USD
1.0880
% 1.09

Leave a Reply

Your email address will not be published.