Dolar 2.7142 TL

kadın-dolar-4TL’nin yılbaşından beri dolar karşısında yaşadığı değer kaybı yüzde 15’e yaklaşırken, piyasada gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Analistler, Merkez Bankası’ndan etkili bir adım gelmezse yükselişin devam edebileceğini bildiriyor
Petrol fiyatlarının yükselmesine paralel olarak dün global piyasalarda değer kazanan dolar, Türkiye rekorunu da her geçen gün daha yukarı taşıyor. Piyasaların kapalı olduğu 23 Nisan’da 2,73 seviyelerinde rekor değerlere ulaşan dolar/TL paritesi dün 2,7435 ile piyasanın sene başındaki kötü senaryo tahminlerinin de ötesine geçti. Aralık ayında 2015 yıl sonu döviz opsiyonları 2,55 TL seviyelerinde bağlanırken, piyasa bu değerlere yılın mart ayının ilk günlerinde ulaşmıştı. Dolarla birlikte euro da gün içinde 2,97’yi aşarken piyasada gözler Merkez Bankası’na döndü.
Gösterge faiz çift hanedeki seyrine devam ederken, Borsa İstanbul’da ise döviz kurlarındaki değerlenmeye rağmen yükseliş görüldü. Endeks, günü yüzde 2,11 yükselişle 85551 puandan tamamladı. Piyasada döviz kurları ile faizlerin yükseldiği ortamda görülen yükselişe nededn olarak , endeksin döviz bazında ucuzlaması gösteriliyor.
Uzmanlar, TL’deki değer kaybına siyasi nedenlerle tepki gösteremeyeceği endişesi satışın daha da belirginleşmesine ve TL’nin hem dolar hem de sepet bazında rekor seviyelere gelmesine neden olduğunu belirtirken, bankacılar dün petrol fiyatlarının yükselmesinin de TL’deki değer kaybında etkili olduğunu belirtti. Analistler, TCMB’nin piyasadaki satışı kontrol altına almak adına bugüne kadar attığı dolaylı ve etkisi sınırlı olan adımlara daha etkili olacak bir adım eklememesi halinde kurdaki yükselişin devam edebileceğini belirtiyorlar.
Değer kaybında lider olduk
Dün güne 2.70’li seviyelerde başlayan dolar/TL 2.7425’e kadar yükselerek tarihi zirvesini yenilerken, sepet bazında TL de 2.8566’ya kadar yükselerek yeni zirveyi test etti. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Merkez Bankası’nın piyasadaki satışı durdurmak için adım atmadığı her gün TL’de daha çok değer kaybı görüleceğine dair pozisyonlar açılmaya devam ediyor. Bu pozisyonlar TCMB’nin adım atmadığı her gün devam edecek. Gittikçe Ocak 2014’teki 5 puanlık acil faiz artışına yaklaşıyoruz ve bu süreçte piyasa TCMB’nin elinin kolunun seçim nedeniyle bağlı olduğunu biliyor” dedi. TL dün dolar karşısında yaklaşık yüzde 1.4 değer kaybederken diğer gelişmekte olan piyasalardan negatif ayrıştı.
TL’deki yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya’yı da geride bırakarak, yüzde 15’e yakın seyrederken en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 civarında değer kaybetti.
***
DOLAR/TL
2.7142
% 0.49
EURO/TL
2.9515
% 0.87
EURO/USD
1.0875
% 0.47

Leave a Reply

Your email address will not be published.