ECB Başkanı Draghi’den beklentiler büyük

Avrupa Merkez Bankası toplantısı önceside piyasaların beklentisi artarken euro bölgesinde faizler aşağı geliyor.
BT EKONOMİ-Avrupa Merkez Bankası’nın bugün yapacağı toplantı öncesinde Avrupa’da faizler geriliyor. ECB Başkanı Draghi’den beklentiler büyük dün FED’in yeni bir açıklama yapmaması sonrasında tüm gözler Draghi’nin üzerine döndü.
Draghi’nin geçtiğimiz hafta yaptığı piyasaları mutlu eden açıklamalar sonrasında bugün sorunlu ülke tahvillerinin alımı yönünde bir açıklama yapması piyasaların bir kısmı tarafından bekleniyor.
Bu beklentiler ile Alman 10 yıllık tahvil faizleri geriliyor. Almanya’ya ek olarak sorunlu ülkeler İspanya ve İtalya’da da faizlerde geri çekilme gözleniyor.
Dün İtalya Başbakanı Monti’nin liderleri ECB’ye destek amaçlı ikna turunda Alman 2 yıllık tahvil faizleri düşüş trendine devam ediyor. Bugün Monti yeni açıklamasında tahvil alım programlarını da desteklediğini açıklayınca Alman 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1.37’ye geriledi.
Sabah açılış ile İtalya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinde faiz 3 baz puan düşüş ile yüzde 5.89’e gerilerken ilerleyen saatlerde faiz 5 baz puan düşüşle yüzde 5.88’e kadar gevşedi.
İspanya tarafında ise açılış ile 10 yıl vadeli tahvillerinde faiz 1 baz puan düşüş ile yüzde 6.69 seviyesine geriledi. İlk yarıda 2 baz puan düşüş ile yüzde 6.71’ya gelmiş oldu.
Gerileyen faizlerin ve yapılan açıklamaların etkisi ile İtalya’nın 5 yıllık CDS’leri 2 baz puan düşüşle 486 baz puan olurken İspanya’nın 5 yıllık CSD’leri 1 baz puan düşüşle 538 baz puana geldi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.