ECB, baskılara karşı çıkıyor

Elinde Yunanistan tahvili bulunduran özel sektör yatırımcıları alacaklarının yüzde 75’inden iskonto için görüşüyor.
Avrupa Merkez Bankası, elinde bulundurduğu Yunanistan tahvillerinden zarar yazması konusunda yapılan baskılara karşı direneceğini açıkladı.
Yunanistan’ın tahvillerine yatırım yapan kreditörler ile yaptığı pazarlıklar sürekli olarak gündemdeki yerini korurken, elinde yüklü miktarda Yunan tahvili bulunduran Avrupa Merkez Bankası “Ben özel sektör değilim” diyerek tahviller üzerinden zarar yazmayı kabul etmiyor.
IMF ve AB Komisyonu’nun hazırladığı plan çerçevesinde, Yunanistan’ın borcunun 2020 yılında milli gelirin yüzde 120’sine inebilmesi için özel sektör yatırımcılarının ellerinde tuttukları her 100 euroluk tahvilin yaklaşık yüzde 75’inden feragat etmesi gerekiyor.
Özel sektör yatırımcıları yüzde 68 seviyesine kadar onay vermiş durumda, ancak daha fazlasını yapmak istemiyor. Böylece ülke risk primine karşı alınan sigortaların (CDS) harekete geçebileceği kontrollü bir temerrüt üzerine tartışmalar devam ediyor.
Oysa özel sektöralacağı konusunda tartışmalar devam ederken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüzde 7 kupon faizi üzerinden geçmişte aldığı Yunan tahvilleri üzerinden kar yazma olasılığı yükseliyor. Yunanistan’ın temerrüde düşmediği her gün, ECB geçmişte zorunlu olarak aldığı tahvillerden para kazanıyor. Geçmişte ECB’nin ortalama 60 euro değer üzerinden aldığı Yunan tahvillerinin değeri 100 eurolara kadar yükseliyor.
Dün bu konuda özellikle IMF’nin Avrupa Merkez Bankası’na “Sen de kol kes” şeklinde baskı yaptığı iddia edilmiş, ancak bu iddialar doğrulanmamıştı.
Avrupa Merkez Bankası’ndan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, konuya ECB’nin kesinlikle karşı olduğunu açıkladı.
ECB 2010 Mayıs ayından bu yana Yunanistan tahvili satın alıyor. Barclays’in hesaplamasına göre, ECB’nin elinde 36 milyar euroluk kamu kağıdı bulunuyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.