ECB stres testi: 25 banka başarısız

ab-ecbECB’nin Euro Bölgesi’ndeki bankalara uyguladığı stres testinde 25 banka başarısız oldu

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Euro Bölgesi’ndeki 130 bankaya uyguladığı ‘Kapsamlı Değerlendirme’ adı verilen stres testinde 25 banka başarısız oldu.

Buna göre 25 Euro Bölgesi bankasında 2013 sonu itibariyle 25 milyar euroluk kredi açığı tespit edildi. Bu bankalardan 12 tanesi 2014’te bu açığın 15 milyar eurosunu kapatırken, geri kalan bankaların sermaye planı açıklamaları için 2 haftaları var.

ECB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio sonuçları “Bu daha önce görülmemiş Kapsamlı Değerlendirme bankacılık sektörünün kamu nezdindenki güvenini artıracaktır. Bu uygulama bankalara bilançolarını onarma ve kredi koşullarını kolaylaştırma fırsatı verecek” diye yorumladı.

İki aşamalı test, bilançoların 31 Aralık 2013 itibariyle ‘Varlık Kalitesi Değerlendirmesi’ni ve stres testini içeriyor. ECB stres testleriyle 5 yıla yakın süren finansal krizlerle boğuşan Euro Bölgesi’nin bankacılık sistemini daha şeffaf hale getirerek bu dönemi kapatmayı hedefliyor. Bankaların açıkları kapatmak için 6 ila 9 ay süreleri olacak.

25 bankanın arasında beklendiği üzere İtalyan Monte dei Paschi di Siena ve Banca Popolare di Milano var. En ciddi açık veren banka olan Monte dei Paschi di Siena’nın 2.1 milyar euroya ihtiyacı var. Testteki en başarısız ülke 9 kalan banka ile İtalya olurken, krizden en çok etkilenen ülkelerden olan Yunanistan’dan ise 3 banka testi geçemedi.

ECB’nin stres testinde bankaların daha önce rapor etmediği 136 milyar euroluk donuk kredi tespit edilirken, bankaların varlık değerlemelerini 48 milyar euro ile desteklemeleri gerektiği ifade edildi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.