Euro 2.8350 TL

euro 500Piyasalarda operasyon gerginliği bitmiyor. Amerikan Merkez Bankası Fed’in tahvil alımı azaltım kararını almasının ardından 2.06 TL’yı gören ancak tekrar 2.05 TL’ye düşen dolar iç siyasette yaşanan gelişmelerle birlikte 2.0735 TL’yi de geçti. Euro da 2.8350 TL ile tarihi zirvesine çıktı.

PİYASAM-Borsada düşüş günlük yüzde 3’e yaklaştı.

Piyasalarda rüşvet ve yolsuzluk operasyonun etkileri bugün de devam ediyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para musluklarını ayda 10 milyar dolar daraltacağını açıklamasının ardından hafif yükselerek 2.06 TL’ye yaklaşan dolar operasyonda yeni detayların ortaya çıkması ve Emniyet Genel Müdürü Hüseyin Çapkın’ın görevinden alınmasıyla birlikte yükselişini hızlandırdı.

Fed kararına dolar / TL kurundan yüksek bir tepki gelmezken operasyonun gündemdeki yerini korumasıyla birlikte dolar 2.07 TL’yi geçerek 2.0755 TL’ye yükseldi.

Dolar 5 Eylül’de 2.0844 TL ile tarihi zirvesine çıkmıştı.

EURO VE DÖVİZ SEPETİ REKOR KIRDI
Operasyonun döviz piyasalarına etkisi Euro cephesinde de yansıyor. Sabah saatelerinde 2.81 TL’de bulunan Euro/TL kuru 2.8350 TL’ye ulaşarak tarihi rekorunu kırdı.

Sepet bazında TL siyasi risklerin artması nedeniyle tarihi zirve olan 2,45’i aştı. Sepet döviz kuru 2,4582 TL’yi görerek 2.86 seviyesine yaklaştı.

BORSADA DÜŞÜŞ YÜZDE 3’E DAYANDI
Dolardaki yükselişle birlikte borsada da düşüş hızlandı. İlk seansta açılıştaki yüzde 0.8’lik düşüşün ardından toparlanan borsa doların yükselmesiyle ilk seansı yüzde 0,93’lük kayıpla 70.755,42 puandan kapadı. Emniyet Genel Müdürü Hüseyin Çapkın’ın görevinden alındığı haberinin ardından piyasada hareketlilik artarken doların artışına paralel borsada değer kayıpları arttı. Borsa şu dakikalarda düne göre yüzde 2,87 kayıpla 69 bin 369 puandan seyrediyor.

İÇERİDEKİ GELİŞMELER ETKİLİ OLUYOR
Uzmanlar Fed kararının gelişmekte olan ülkeler döviz kurlarında fazla değer kaybı yaratmadığına dikkat çekerken Türkiye’de gerçekleşen yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda yaşanan gelişmelerin piyasalar üzerinde etkili olduğunu belirtiyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.