Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni yükseliyor

eurobolgesiEuro Bölgesi’nde yatırımcı güveni 6 aydır yükseliyor.
Euro Bölgesi’nde Ukrayna ve Yunanistan gelişmelerinin etkisiyle Ağustos-Ekim döneminde düşüş gösteren yatırımcı güveni son 6 aydır yükseliş yönünde seyir izliyor.
Sentix tarafından açıklanan Yatırımcı Güveni Endeksi Nisan’da 18,6 puandan 20,0 puana çıktı. Piyasalarda beklenti endeksin 20,3 puana çıkacağı yönündeydi.
Cari endeks aynı ayda 6,5 puandan 9,0 puana gelirken, yatırımcı beklenti endeksi 31,5 puanda kaldı.
Almanya için ise Yatırımcı Güven Gndeksi 39,5 puandan 31,4 puana, cari endeks 49,9 puandan 40,8 puana ve beklenti endeksi 29,5 puandan 22,4 puana indi.
Sentix yaptığı değerlendirmede, “ABD Doları, ABD ekonomisi için bir yük. Gerek cari durum, gerekse ABD ekonomisinin beklenti değerleri bu ay yavaşladı. Yapılan yatırımcı anketinin perpektifinden bakıldığından, ABD ekonomisinde yavaşlama işaretleri artıyor. Bu, güçlü ABD Doları ile açıklanabilir.
Bununla birlikte biraz şaşırtıcı olan, yatırımcı güven endeksinin Alman ekonomisinde ciddi bir düşüşe işaret etmesi. Özellikle Euro Bölgesi’nin geri kalanı güçlü bir durumdayken. Euro Bölgesi için cari durum endreksi 2011 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Dahası, genel endeks de iyileşti.
Geçtiğimiz ay Euro Bölgesi için resesyonist dönemin sona erdiğini rapor etmişti. ECB’nin parasal genişlemesi veya zayıf euro veya her ikisi de yol açmış olursa olsun, Euro Bölgesi’nde Sentix ekonomik şartlar araştırmasında değerlendirilen faktörler güçlerdi. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkıp çıkmayacağına dair tartışmalar araştırma
sonuçları üzerinde ciddi bir etki yaratmadı” ifadelerine yer verdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.