Facebook, halka arza hazırlanıyor

Mark Zuckerberg 2004′te kaldığı yurt odasında bugünleri tahmin edebiliyor muydu bilinmez ama şu günlerde finans dünyasının en gösterişli halka arzlarından birini gerçekleştirmesi için herkesin gözü onun üzerinde.
Facebook‘un 75 ila 100 milyar dolar arasında bir şirket değerlemesi üzerinden halka açılmayı değerlendirdiği belirtiliyor.
Facebook halka arzının zamanlamasının halen karar aşamasında olduğu ve değişebileceği kaydedildi. Facebook halka arzdan sağlayacağı gelirle, genişlemesine destek bulmayı ve Google ve Twitter ile olan rekabette üstün gelmeyi hedefliyor.
Konuya yakın kaynaklar, şirketin halka arz ile 10 milyar dolarlık gelir elde etmeyi planladığını söylediler. Facebook’un halka arzı Morgan Stanley ve Goldman Sachs ile gerçekleştirmeyi planladığı ifade ediliyor.
Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından 2004 yılında kurulan Facebook’un 800 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor.
Wall Street Journal’ın (WSJ) “konuya yakın kaynaklardan” aldığı bilgiye göre Facebook’un halka arzı, 2012′nin Nisan ile Haziran ayları arasında gerçekleşecek. 100 milyar dolar değerleme ile gerçekleşmesi beklenen halka arz sonucunda 10 milyar dolarlık hisse satışı gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Bazı teknik nedenlerden dolayı halka arzın Nisan ayında gerçekleşme ihtimali oldukça yüksek, hatta bugüne kadar halka arz konusunda çok hevesli görünmeyen Zuckerberg’e bu anlamda ciddi bir baskı yapıldığı da konuşuluyor. Bir yandan bu baskılar, diğer yandan Facebook’un bu inanılması zor değerlemesi bazı sorunları da beraberinde getiriyor…
Her şeyden önce sizlere daha önce de aktardığımız gibi ABD yasaları 500′ün üzerinde yatırımcıya sahip özel firmaların finansal raporlarını düzenli olarak halka açıklamalarını zorunlu kılıyor.
Geçtiğimiz Ocak ayında Facebook, 500 yatırımcıya Ocak ayında ulaşacağını ön görüyordu. Bu rakama ulaşılmadı ama 500 yatırımcı barajının Nisan 2012′e kalmadan aşılacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.
WSJ’ın haberine göre konuya yakın kaynaklar, bu durumda halka arz olmuş firmalar ile aynı statüde değerlendirilecek olan bir firmanın halka arzdan elde edilecek geliri kaçırmasının akıllıca olmayacağını bu yüzden Facebook’un halka arza daha fazla direnemeyeceğini iddia ediliyorlar.
Diğer yandan pek çok firma için gelirlerin 100 milyon dolar civarına ulaşmasını halka arz kararı için önemli bir eşik anlamına geliyor ama Facebook için bu eşik çok gerilerde kaldı. Geçtiğimiz yılı 1,8 milyar dolar gelir ile kapatan en popüler sosyal ağ sitesinin bu yıl sonunda 4 milyar dolar seviyesine çok yaklaşacağı tahmin ediliyor.
Diğer yandan çok kısa zaman önce halka arz olan Groupon’un değer kaybı henüz hafızalarda çok taze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.