Faiz artırım kararları öne alınabilir

İran PetrolYemen’deki çatışmalar ve ABD’nin kaya gazı rüyasının sona ermesiyle yükselişe geçen petrol fiyatları enflasyonu tetikleyip, başta FED olmak üzere çok sayıda ülkeye faiz artırım kararlarını öne aldırabilir.
Petrol fiyatlarında gözlemlenen yükseliş dünya piyasalarını hareketlendirdi. Son dört ayda yüzde 40 oranında değerlenen Brent tipi petrol pek çok ülkenin deflasyon korkularına merhem olurken enflasyon korkusu yaşayan ülkelerde ise tansiyonun yükselmesine yol açtı. Fiyat artışına gerekçe olarak Yemen’de devam eden çatışmaların neden olduğu arz güvenliği ve ABD’nin kaya gazı rüyasının sona ermeye başlaması gösteriliyor. Yemen petrol üretiminde önem arz etmiyor ancak günde 3.3 milyon varil petrol tankerlerle bu ülkedeki Babül Mendeb Boğazı’ndan geçiyor.
27 ÜLKE GEVŞEK POLİTİKA İZLİYOR
Geçen yaz varil fiyatı 115 dolar olan Brent petrol, talep azlığı nedeniyle son yılların en sert düşüşünü yaşayarak 2014’ü yüzde 50 değer kaybıyla tamamladı. Ucuzlayan petrolün çok sayıda ürün ve hizmette fiyat erozyonuna da neden olması küresel çapta eksi enflasyon dönemini başlattı. Başta AB ve ABD olmak üzere deflasyon korkusuyla karşı karşıya kalan 27 küresel ekonomi gevşek para politikalarıyla enflasyonu tetiklemeye çalıştı. Ancak bu çabalar genel anlamda beklenen sonucu vermedi. Öyle ki ABD Merkez Bankası (FED) yıllık bazda yüzde 2’lik enflasyon hedefini tutturmak bir yana artı seviyede tutunmakta zorlanıyor.
GELİŞENLERİN ENDİŞELERİ ARTIYOR
FED bu nedenle 2015 için öngördüğü faiz artışı adımını bir türlü atamadı. Petroldeki son yükseliş bu hesabın değişebilir. Deutsche Bank’ın hesabına göre mevcut trend sürerse petroldeki yüzde 50’lik bir değerlenme ABD’nin enflasyonu bir yıl sonra yüzde 0.9 yükseltecek. HaberTürk’ün haberine göre; UBS’ye göre ise bunun için fiyat artışının yüzde 40 olarak gerçekleşmesi yeterli olacak. Diğer yandan zamlanacak petrol enflasyon korkusu yaşayan ülkelerdeki fiyat artışlarını tetikleyecek. Uzmanlar bu nedenle gelişmiş ülkelerdeki borsalar yükseliş rekorları kırarken gelişmekte olan ülkelerde endekslerin ya düşüş ya da genel olarak yatay seyrettiğine işaret ediyor.
***
Petrol kuyularının yüzde 29`u kapandı
Dünya genelindeki petrol ve doğalgaz sondaj kuyularının yüzde 29`u son bir yılda kapandı – Geçen yılın mart ayı itibarıyla 3 bin 597 olan petrol ve doğalgaz sondaj kuyusu sayısı, bu yılın mart ayında 2 bin 557`ye geriledi .
Petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından karları azalan şirketler, üretimlerini kısmaya başladı ve buna bağlı olarak sondaj kuyusu sayısı önemli oranda azaldı.
ABD’nin önde gelen petrol sondaj şirketlerinden Baker Hughes’un verilerine göre, geçen yılın mart ayı itibarıyla 3 bin 597 olan petrol ve doğalgaz sondaj kuyusu sayısı, bu yılın mart ayı itibarıyla yüzde 29 azalarak 2 bin 557’ye geriledi.
Söz konusu dönemde Kuzey Amerika’da yer alan sondaj kuyularının yüzde 42’si kapandı. Bu bölgede faaliyet gösteren sondaj kuyusu sayısı bin 306’ya geriledi. Aynı dönemde sondaj kuyusu sayısı Kanada’da 449’dan 196’ya, ABD’de bin 803’ten bin 110’a, Latin Amerika’da 406’dan 351’e, Avrupa’da 148’den 135’e, Afrika’da 132’den 125’e düştü.
Petrol ve doğalgaz kuyu sayısı sadece Orta Doğu’da yükseldi. Bu bölgede geçen yılın mart ayı itibarıyla 401 olan kuyu sayısı 407’ye çıktı.
Bret türü ham petrolün fiyatı, Haziran 2014 – Ocak 2015 döneminde yaklaşık yüzde 60 değer kaybetmişti.
***
Barclays, 2015 ve 2016 yılı için ham petrol fiyatı tahminlerini, tırmanan jeopolitik gerilimler, plansız üretim aksaklıklarına işaret ederek yükseltti.
Barclays, 2015 ve 2016 yılı için ham petrol fiyatı tahminlerini, tırmanan jeopolitik gerilimler, plansız üretim aksaklıklarına işaret ederek yükseltti. Barcalys, Brent petrolü için 2015 yılı ortalama fiyat tahminini 9 dolar artırarak 60 dolar/varile ve 2016 tahminini 8 dolar artırakak 68 dolar/varile yükseltti.
Batı Teksas petrolü için 2015 tahminini 8 dolar yükselterek 54 dolar/varil olarak ifade eden Barclays, 2016 tahminini de 7 dolar artırarak 64 dolar/varile çıkardı.
***
PETROL $
64.48
% -0.20

Leave a Reply

Your email address will not be published.