Fama, küresel durgunluk konusunda uyardı

Eugene Fama-2013-1Nobel Ödüllü iktisatçı Fama 2014’te yeni bir küresel durgunluk yaşanabileceği konusunda uyardı

EKONOMİ-ABD’nin bu yıl Nobel Ödülü’nü Robert Shiller ve Lars Peter Hansen ile paylaşan Eugene Fama, ABD ve Avrupa gibi yüksek borçlu hükümetlerin 2014’te resesyona yenik düşebileceği uyarısında bulundu.

Finans piyasalarının kendilerini finanse edemez hale gelebileceklerini kaydeden Fama, yeni bir durgunluk dalgasının başlaması halinde büyün dünyanın etki altında kalacağını belirtti.

ABD’de geçtiğimiz Cuma beklentilerden iyi gelen işsizlik rakamlarının sevinilecek bir yanı olmadığını kaydeden Fama, işsizlik rakamlarının 5 yılın en düşük seviyesine gelmesinde ABD halkının iş aramayı bırakmasının etkisi olduğunu söyledi.

ABD’de durgunluğun bittiğini düşünmediğini kaydeden Fama, piyasalardaki fiyatlamalara dair soruya ise 2008-2009 yıllarından daha iyi durumda olduklarını açıklayarak yanıt verdi. Krizin şirketleri zayıflattığını bu nedenle şimdi şirketlerin daha karlı göründüğünü söyledi.

FAMA KİMDİR?

Özellikle portföy teorisi ve varlık fiyatları konusunda yapmış olduğu çalışmalarla tanınan, Nobel ödülü sahibi ABD’li iktisatçı Fama, modern finansın babası olarak tanınmaktadır.

2013 yılında “varlık fiyatları konusundaki deneysel analizleri” üzerine yapmış olduğu çalışmayla Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandı. Eugene Fama, hisse senedi fiyatlarını kısa vadede tahmin etmenin son derece zor olduğunu, çünkü yeni bilginin çabucak fiyatlara dahil olduğunu ifade etmiştir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.