Fed parasal genişlemeye son verdi

FED-3Fed, 2008 krizinden bu yana piyasalara sağladığı likidite desteğini resmi olarak bitirdi, faizlerin beklenenden önce artabileceği mesajı verdi.

ABD Merkez Bankası Fed, piyasaların merakla beklediği Açık Piyasa Komitesi toplantısının sonucunu açıkladı. Fed yetkilileri, krizin patlak verdiği 2008 yılından sonra ekonomiye destek olmak için başlattıkları ve 85 milyar dolara kadar çıkan tahvil alımı programını tamamladığını açıkladı. Fed son toplantısında tahvil alımlarını 15 milyar dolara indirmişti. Fed artık piyasalara tahvil alarak destek sağlamayacak.

Piyasalar dalgalandı

Fed’in kararının ve açıklamalarının beklendiği kadar “güvercin” gelmemesine piyasa negatif tepki verdi. ABD Hazine tahvillerinin faizleri yükselirken, gün içinde negatif seyreden ABD borsalarında düşüşler hızlandı.

10 yıllık hazine tahvilinin faizi 7 baz puanlık yükselişle yüzde 2,3 seviyesini üzerine çıktı. S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones Sanayi Endeksleri’nde değer kayıpları yüzde 1’e yaklaştı.

***

ABD Merkez Bankası Fed 3. parasal genişlemeyi sonlandırdığını duyurdu

ABD Merkez Bankası Fed, bilançosuna 1.66 trilyon dolar ekleyen varlık alımı programını bitireceğini doğrularken, faiz oranlarının ‘kaydadeğer bir süre’ daha düşük tutma taahhüdünü de yineledi.

Fed Açık Piyasa Komitesi(FOMC) bugün Washington’da yaptığı açıklamada “İstihdam piyasasındaki iyileşme, işe alımların ciddi şekilde arması ve işsizliğin azalması ile sürdü” yorumunu yaptı. Açıklamada ayrıca “İstihdam piyasasındaki birçok gösterge atıl kapasitenin aşamalı olarak gerilediğini gösteriyor” denildi.

Politika yapıcılar enflasyonun kısa vadede düşük enerji fiyatları nedeniyle düşük kalacağını belirtirken, Eylül’de yaptığı açıklamada yer alan ‘enflasyonun yüzde 2’nin altında kalmaya devam etme olasılığı bir nebze azaldı” ifadesi yinelendi.

Fed’in tam istihdam hedefine yaklaşılmasının ardından, Başkan Janet Yellen, halefi Ben S. Bernanke döneminde başlanan 2 yıl süreli tahvil alımı programını sonlandırıyor. Yellen şimdi küresel ekonomideki yavaşlama ve düşük enflasyondan gelen tehditlere rağmen 2006’dan bu yana ilk faiz artışı için yol haritasını çıkarmak durumunda. FOMC federal fonlama oranını artırma kararının zamanlaması için geniş yelpazadeki birçok bilgiyi değerlendireceğini belirtti. Geçen ay açıklanan tahminlere göre Fed yetkililerinin çoğu önümüzdeki yıl faiz artışı öngörüyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.