FED'in iki günlük faiz toplantısı sonlandı

FED’in iki günlük faiz toplantısı sonlandı. Beklentiler dahilinde faizde değişikliğe gidilmezken faizi 2014 ikinci yarısına kadar düşük tutalacağını açıkladı.
FED yetkilileri, olağanüstü düşük seviyedeki kısa vadeli faiz oranlarının en azından 2014 yılının ikinci yarısına kadar devam edeceğini, faiz oranlarının önceden öngörülenden daha uzun süre sıfıra yakın kalacağını tahmin ettiklerini bildirdiler.
FED, Ağustos ayından bu yana faiz oranlarını en azından 2013 yılı ortasına kadar sıfıra yakın kalacağını ifade ediyordu.
Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 2 gün süren toplantısınınardından yapılan açıklamada faiz oranlarının değiştirilmediği, bu kararın 1’e karşı 9 oy ile alındığı belintildi.
Fed yetkilileri yapılan açıklamada ekonomi ve istihdamda hafif iyileşmeler olduğunu not ederlerken, ekonomide toparlanmanı çok yavaş olmaya devam edeceği ve global piyasalardaki gerilimlerin ekonomik görünüm için risk oluşturmaya devam ettiği uyarılarında bulundular.
Göstergelerin ABD istihdam piyasasında iyileşmelere işaret etmesine karşın işsizlik oranının yüksek kalmaya devam edeceğini ifade eden FED, yüksek işsizlioranının tüketici harcamaları ve ekonominin genelini dizginlemeyi sürdürdüğünü de belirttiler.
FED açıklamasında, FED bilançosu ve büyüklüğünün gözden geçirilmeye devam edileceği ifade edilirken, vadesi gelen mortgagedestekli menkul kıymetlerden itfaların yeniden yatırıma yönlendirilmesi ve portföydeki Hazine kağıtlarının ortalama vadelerinin uzatılması programlarının sürdürüleceği de vurgulandı.
FED toplantısında sadece Richmond FED Başkanı Jeffrey Lacker alehte oy kullandı. Lacker ayrıca, faiz oranlarının ne kadar uzun süre düşük kalyacağı konusunda tahmin iletmedi.Açıklamada global finansal piyasalardaki gerilimler, görünüm için ciddi aşağı yönlü risk yaratmaya devam ettiğine dikkat çekildi. FED, faizlerin değiştirilmemesi kararını 1’e karşı 9 oy ile aldı.
Fed’in Açık Piyasa Kurulu, 2008 Aralık ayında, küresel ekonomik kriz nedeniyle ülke ekonomisine yüzlerce milyar dolar pompalamak için faiz oranlarını yüzde 0 ile yüzde 0,25 oranına indirmişti.
FED’in açıklaması sonrasında ABD borsalarında kayıplar azaldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.