Fitch, küresel ekonomik büyüme tahminini aşağı çekti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, küresel ekonomide belirsizliklerin artmasıyla birlikte görünümün zayıfladığına dikkat çekerek, küresel ekonomik büyüme tahminini gelecek yıl için yüzde 2,4’e, 2013 yılı için ise yüzde 3’e çekti.
Kuruluş daha önceki tahmininde küresel ekonominin gelecek yıl yüzde 2,7, 2013’te ise yüzde 3,1 büyüyeceğini tahmin ediyordu.
Fitch yaptığı açıklamada, bu yıl için gelişmiş ekonomilere ilişkin büyüme tahminini yüzde 1,3’e çekerken, gelişmiş ekonomiler için 2012 yılında yüzde 1,2, 2013 yılı için ise yüzde 1,9 olacağını öngördü.
Brezilya, Rusya, Çin ve Hindistan’dan oluşan BRIC ülkelerinde ise büyümenin gelecek yıl yüzde 6,3, 2013’te de yüzde 6,6 olacağını öngören Fitch, Avro Bölgesi’nde gelecek yıl büyümenin yüzde 0,4’e gerileyeceğini, bölgede ise yalnızca İtalya’nın gelecek yıl yüzde 0,5 daralmasını beklediklerini belirtti.
Fitch ayrıca, İngiltere ekonomisi için büyüme tahminlerini 2012 için yüzde 0,7, 2013 için yüzde 2’ye çekti.
-AB liderlerine sert uyarı-
Öte yandan, Fitch, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin geçen hafta düzenledikleri zirvede Avro Bölgesi borç krizine kapsamlı bir çözüm sunulmadığına dikkat çekti.
Söz konusu zirvenin 17 üyeli ortak para birimi Avro’ya güçlü bir siyasi destek olduğunu, Avro Bölgesi’ne üye ülkelerin daha büyük bir mali birlik için kurumsal ve politika çerçevesi devreye sokmakta olduklarını gösterdiğine işaret eden Fitch, kademeli yaklaşımın, acil kapsamlı çözümle karşılaştırıldığında ek ekonomik ve finansal maliyet getirdiğine vurgu yaptı.
Fitch, bunun, bölge genel ekonomik toparlanmayı sürdürebilecek duruma gelene kadar krizin, 2012 yılı boyunca ve büyük ihtimalle daha sonra da değişen yoğunluk seviyelerinde devam edeceği anlamına geldiğinin altını çizdi.
Kısa vadede bölge genelinde önemli bir ekonomik gerileme olacağını öngören Fitch, Avro Bölgesi’nin iş dünyası ve tüketicilerin güven kaybına neden olan yoğun bir piyasa baskısı ile karşı karşıya bulunduğunu ifade etti.
Fitch, Avro Bölgesi için gelecek yıl yüzde 0,4 ve 2013’te yüzde 1,2 olan ekonomik büyüme tahminlerinin, krize kapsamlı çözüm bulunması halinde çok daha yüksek seviyelerde gerçekleşebileceğini kaydetti.
Kuruluş ayrıca, krize karşı kapsamlı çözüm bulunamamasının, Avro Bölgesi’nin ülke kredi görünümleri ve kredi notları üzerinde kısa vadeli baskıyı artırdığı uyarısında bulundu.AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.