Fransa’da işsizlik düştü

Fransa-işsizlik-2Fransa’da işsizlik oranı 2011’den bu yana ilk kez düştü

Fransa’da, 2011 yılından bu yana kademeli olarak artan işsizlik oranının 2013 yılının son çeyreğinde düştüğü açıklandı.

Uluslararası Çalışma Bürosu verilerine göre, işsizlik ülkede geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 düşüş gösterdi. İşsizlik ülkede yüzde 9,8, denizaşırı topraklar da hesaba katıldığında yüzde 10,2’ye indi. Fransa’da son rakamlara göre, aktif nüfus içinde 2 milyon 788 bin işsiz bulunuyor. Fransa’da geçen ay yayınlanan rakamlar da ekonominin kriz öncesi döneme daha yeni dönüldüğünü ortaya koymuştu.

Ulusal İstatistik Kurumu (INSEE) tarafından şubat ayı sonunda yayınlanan rapora göre, 2013 yılının son çeyreğinde beklenenin hafif üzerinde bir artışla yüzde 0,3 oranında ekonomik büyüme sağlandı. Fransa’da 2012 yılında ekonomik büyüme hızının yüzde 0 olduğuna dikkati çeken uzmanlar, bu yeni ekonomik büyüme oranı ile krizin başladığı altı yıl önceki duruma daha yeni dönüldüğünün altını çiziyor.

Fransa’da ekonomik büyüme hızının geçen yıl bir türlü istenilen seviyeye çıkartılmamasının dışında, artan bütçe açıkları da sosyalist hükümetin başını ağrıtan konular arasında yer alıyor. Sayıştay, geçen ay yayımladığı yıllık raporda, iktidara 2014 yılında bütçe açığının gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 3,6’yı aşacağı uyarısında bulunmuştu. Sayıştay raporunda, bütçe açığını kontrol altına alabilmek için ayrıca kamu harcamalarının düşürülmesi istenmişti.

Fransa hükümeti, bütçe açığını azaltabilmek için 2017 yılına kadar 50 milyar avro tasarruf etmeyi planlıyor. Fransa’nın bütçe açıkları, üye ülkelerin avro kriterlerine uyup uymadığını denetleyen AB Komisyonu ve Paris arasında son yıllarda ciddi sorunlara yol açıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.