Geithner, IMF kaynaklarına destek verebiliriz

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, IMF kaynaklarının artırılmasına destek verebileceklerini ancak bunun bazı koşullara bağlı olduğunu bildirdi.
Geithner, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nin (AB) taahhütlerini yerine getirmesi koşuluyla ABD’nin Fonun kaynaklarının artırılması konusunda düzenleme yapabileceğini belirtti.
ABD Hazine Bakanı, Avrupa’nın daha etkin bir güvenlik duvarı oluşturmak konusunda politik irade ve uzlaşma sağlaması halinde IMF’nin, en büyük hissedarlarının ve gelişmekte olan ülkelerin, Fonun kaynaklarının artırılması çabalarının güçlendirilmesi hususunda çok istekli olduklarının görüleceğini vurguladı.
Ancak yine de bunun, Avrupa’nın krize vereceği yanıt kadar etkili olmayacağına işaret eden Geithner, Avrupa’nın daha etkili olabilmesinin tek yolunun kendilerinin daha etkili bir güvenlik duvarı oluşturmasından geçtiğinin altını çizdi. Geithner, bunun da mali kaynaklarda daha etkin bir düzenleme gerektirdiğini vurguladı.
ABD’li Bakan, ”Avrupa’nın bunu yapacak durumu ve niyeti varsa IMF’nin de rol oynayabileceğini düşünüyoruz” dedi.
IMF, 19 Ocak’ta, ağırlaşan Avro Bölgesi borç krizine karşı küresel ekonomiyi korumak için kredi kaynaklarını 500 milyar dolar artırmayı, 100 milyar dolar tutarında da koruma tamponu oluşturmayı planladığını açıklamıştı.
Fonun üye ülkelerden ek kaynak talep edeceği belirtilmişti.
IMF’nin şu anda 385 milyar dolar kredi kapasitesi bulunuyor. Euro Bölgesi ülkeleri, geçen yıl Aralık ayında IMF’ye karşılıklı kredilerle 150 milyar avro aktarmayı taahhüt ederken, Fona en fazla kaynak sağlayan ABD ise yeni bir karşılıklı kredi oluşturmak niyetleri olmadığını belirtmişti.
Fonun gerekli kaynağı elde edebilmek için özellikle Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi gelişmekte olan üyelerinden yardım talep edeceği kaydediliyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.