Goldman Sachs'a göre 2014…

Goldman Sachs-2Emlak piyasasından enflasyon oranına, iş gücüne katılımdan kar marjlarına kadar nasıl bir 2014 görünümü bekleniyor? İşte Goldman Sachs’a göre 2014…
EKONOMİ-Goldman Sachs’ın baş ekonomisti Jan Hatzius 2014’ün merak edilen sorularını yanıtladı.
-Ekonomi büyüme trendini hızlandıracak mı?
Hayır. ABD ekonomisinin tarihine baktığımızda, 1945’den beri GSYH büyümesinin %6,5 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. ABD’nin yaşadığı son ekonomik krizler, ülkenin beklenmeyecek kadar derine batmasına neden oldu. Mali ve para politikaları ekonomiyi tekrardan eksiksiz hale getirmekte başarısız oluyor. Her ne kadar, ABD ekonomisi çok büyük bir gelişim kaydetse de ve özel sektör çok fazla gelişse de, ben kredi ortamının tarihi yüksek seviyelerde büyümenin sürdürülebileceği kadar güçlü olduğunu düşünmüyorum.
-Tüketici harcamaları iyileşiyor mu?
Tüketici harcamaları muhtemelen durgun bir seviyede devam edecek. Kredi krizi, konut sektörün üzerinde tahmin edilemeyecek kadar kolayca yaralanabilmesine sebep olan bir etki bıraktı. Tüketiciler, daha önce olduklarına göre daha sağlıklı olmalarına rağmen, zayıf bilanço ve kredi talebi eksiği nedeni ile hala çok hassaslar.
-Sermaye harcamaları tekrardan çıkışa geçecek mi?
Şirketler, durgun ABD ekonomisinin giderek artan bir şekilde toparlanması sağlıyorlar. Tarihsel olarak bakıldığında bu doğru bir şey, çünkü konjonktür dalgalanmalarının bir sonraki evresine girildiğinde sermaye harcamalarında toparlanma yaşanıyor. Stoklar muhtemelen, önümüzdeki yılı inşa etmeye devam edecekler ve ılımlı sermaye masrafı devam edecek.
-Emlak piyasası iyileşme sürecine devam edecek mi?
Ulusal konut fiyatları, ABD’nin bir çok bölgesinde, çok fazla ve çok hızlı bir şekilde artıyor. Gelecek yıllarda daha ılımlı bir gelime kaydedilebilir. Öte yandan ulusal bağlamda bir düşüş gerçekleşmesini öngörmüyorum.
-İşgücüne katılım istikrarlı bir şekilde devam edecek mi?
Ekonomideki gelişim, yapısal negatifliklerle birleşince, bana iş gücüne katılım konusunda 2014’de önemli bir artış olacağına dair bir izlenim vermiyor.
-Kar marjı büzülecek mi?
2014’de kar oranlarında, tek haneli olarak az bir artış gözlemlenebilir; fakat ben en az beş yıl boyunca çok güçlü bir kar marjı genişlemesi kaydedilmesini beklemiyorum.
-Çekirdek enflasyon yüzde 2 hedefinin altında kalacak mı?
Yüzde 1,7 oranında çekirdek enflasyon Fed’in hedefini tutturmak için daha fazla yukarı çıkamaz. Ben enflasyon oranında çok küçük bir değişiklik yaşanmasını bekliyorum.
-2014’de QE3 sona erecek mi?
2014’de muhtemelen Fed tahvil alımını kademeli bir şekilde azaltmaya devam edecek. Öte yandan QE3’ü yıl içinde tamamen sonlandıracağını düşünmüyorum. Azaltımda daha yavaş ve metotsal bir yaklaşım uygulanmasının daha muhtemel olduğunu düşünüyorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published.