Gübre devinden tedirgin eden üretim kısıntısı!..

Gübre üreticisi Yara, üçüncü çeyrekte amonyak üretimini kapasitenin yüzde 57’sine düşürdü. Sıkılaşan küresel nitrojen piyasası, şirketin dönem kârını artırdı.

Gaz fiyatlarındaki dalgalanmalarla mücadele eden Yara International ASA, üçüncü çeyrekte Avrupa amonyak üretim kapasitesini yüzde 57’e düşürdü.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından gaz sevkiyatını kısıtlaması, Avrupa’daki sektörlere zarar verirken, gazın hem enerji kaynağı, hem de önemli bir hammadde kaynağı olduğu gübre şirketleri kırılgan yapısıyla dikkat çekiyor.

Oslo merkezli gübre devi, Perşembe günü yaptığı açıklamada, üretimin bir önceki çeyrekte yüzde 81 düşüş kaydettiğini söyledi.

Yapılan açıklamada “Yara, mümkün olan her yerde müşterilerine tedarik etmek için küresel kaynak bulma ve üretim sistemini kullanmaya devam edecek, ancak negatif marjlarda üretim yapamayacak. Yıllık yaklaşık 1,7 milyon ton amonyak ve 900 bin ton gübre kapasitesini azaltmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Gübre üreticisi Avrupa’daki marjlarını korumaya çalışırken, sıkılaşan küresel nitrojen piyasası Amerika, Afrika ve Asya’da kârlarını artırdı.

Üçüncü çeyrekte 400 milyon dolar net gelir elde ederek analist tahminlerini geride bırakan Yara ek temettü açıkladı.