Gün sonu…

ABD’de teknoloji hisseleri 3 günlük düşüş sonrası yükseldi

ABD’de teknoloji hisseleri üç gün süren sert satışların ardından Wall Street’teki yükselişe öncülük etti
ABD’de hisse senetleri, üç gün süren düşüşün ardından yukarı yönde hareket etti. Toparlanmaya düşüş döneminde en fazla kayıp yaşayan teknoloji sektörü hisseleri öncülük etti.

ABD hisse senetlerinin göstergesi S&P 500 Endeksi güçlü yükselirken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi, son 50 günün ortalama seviyesine inmesine neden olan yüzde 11’lik sert düşüşün ardından yüzde 2’nin üzerinde yükseldi. Tesla, dün tarihinin en büyük bir günlük düşüşünü göstermesinin ardından yükseldi. Bilgisayar çipi ve donanım üreticilerinin hisseleri, Advanced Micro Devices Inc. ve Apple Inc. öncülüğünde yükseldi.

RSPCTV Capital LLC portföy yöneticisi Lawrance Creatura, “Piyasa çok hızlı sprint yapıyordu ve bir mola verip soluklanması ve sonraki hareketine karar vermesi makul görünüyor. Bugün gördüğümüz bu” dedi.

Dow Jones Endeksi TSİ 16:33’te 258.60 puan ya da yüzde 0.94 yükselişile 27,759.49 puana çıkarken, S&P 500 Endeksi 43.11 puan ya da yüzde 1.29 yükselişle 3,374.95 puana ve Nasdaq Endeksi 205.39 puan ya da yüzde 1.9 kazançla 11,053.08 puana ulaştı.

JPMorgan: ABD hisselerindeki 3 günlük düşüş yükseliş trendini bozmadı
JPMorgan teknik stratejistleri ABD hisselerinde son günlerde görülen sert düşüşün yukarı yönlü trendi bozmadığını belirtti

JPMorgan & Co.’nun teknik stratejistleri ABD hisse senetlerinin üç günlük sert düşüşe karşın hala daha geniş olan yükseliş trendinin içinde olduğunu belirtti.

S&P 500 Endeksi geçen üç seansta yüzde 7 düştü ve Nasdaq 100 Endeksi yüzde 11 geriledi. Kurumun stratejistleri Jason Hunter ve Alix Tepper Floman’ın notunda ivmenin azaldığı, ancak rallinin zirve görüldüğüne ilişkin işaretlerin mevcut olmadığı ve önemli destek seviyelerinin çalıştığı belirtildi.

Notta, “S&P 500 Endeksi için genellikle rallilerin sonunda gelişen fiyat kalıbı ve aşırı güven işaretleri mevcut değil. Bu da bizi piyasanın şu anda uzun sürecek aşağı yönlü bir aşağı yönlü trende girmeye hazır olmadığını gösteriyor.” dendi.

S&P 500 ve Nasdaq 100 endeks vadelileri Çarşamba günkü Asya işlemlerinde denge bularak ABD hisselerinin güne istikrarlı bir şekilde başlayacağının sinyalini veriyor.

S&P 500 Endeksi Mart düşüğünden bu yana hala yüzde 49 primli. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi ise yüzde 58 artıda bulunuyor.

Tesla tek seansta 82 milyar dolar eridi

Elektrikli araç üreticisi Tesla Salı günü yüzde 21 düşüş ile tarihinin en kötü seansını yaşadı
Elektrikli araç üreticisi Tesla Inc., Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi’ne dahil edilememesi ve bu kararın bu yönde bir beklenti ile bahis açan yatırımcıları şaşırtmasının ardından tarihinin en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirdi.

Elon Musk’ın şirketi Tesla Salı günü yüzde 21 düşerek 330.21 dolara indi ve bu düşüş sonucu şirketin piyasa değeri 82 milyar dolar eridi. Tesla’daki düşüş dün açılış öncesi işlemlerde başladı ve General Motors Co.’nun elektrikli araç üreticisi Nikola Corp.’tan 2 milyar dolarlık hisse satın alacağını duyurmasının ardından hız kazandı. Öte yandan, Tesla, geçen hafta duyurulmasının ardından 3 günlük düşüş için zemin hazırlayan 5 milyar dolarlık hisse satışının birkaç gün içinde tamamlanacağını kaydetti.

Tesla’daki bu kayıplar Elon Musk’ın servetinde de önemli erimelere yol açtı. Musk’ın serveti Salı günkü düşüş ile 16.3 milyar doalr azaldı ve bu Bloomberg Milyarderler Endeksi tarihinde eb büyük tek günlük kaybı işaret ediyor.

Baird analisti Ben Kallo, Tesla’nın hisse fiyatının büyük ölçüde Cuma günkü S&P duyurusu öncesi, hissenin endekse dahil edileceği varsayımını yansıttığımı ve dahil edilmeme kararının sürpriz bir gelişme olduğunu söyledi. S&P Dow Jones Indices, endekse Tesla’nın yerine online perakende şirketi Etsy Inc. yarı iletken ekipman üreticisi Teradyne Inc. ve tıbbi teknoloji şirketi Catalent Inc.’yi ekledi.

Kallo, Salı günkü notunda, “Hisselerin, S&P 500’e endeksli tahmini 4.5 trilyon dolarlık varlıkla birlikte, kaydadeğer bir pasif giriş için beklentileri yansıttığını düşünüyorduk,” dedi ve “Tesla hisselerinin S&P 500’e dahil edilmesinin gecikmesinin ardından, özellikle pasif fonlara bir satış fırsatı beklentisi ile duyuru öncesi alım yapan yatırımcılardan gelebilecek satışlarla, baskı altında kalabileceğini düşünüyoruz” şeklinde görüş bildirdi.

Dolar göstergesi kilit önemdeki “direnç seviyesi”ne takıldı

Bloomberg Dolar Spot Endeksi’nde görülen son yükseliş kilit önemdeki direnç seviyesinin çalışmasıyla hız kesti
ABD Doları’nın önemli paralar karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY), kilit önemdeki direnç seviyesine tırmanmasının ardından erken işlemlerdeki yükselişini geri verdi. Avrupa hisse senetlerinin artıda olması da doların yükselişini sınırladı.

Dolar göstergesinin son yükselişinde euro ve sterlinde uzun pozisyonların çözülmesi kilit bir rol oynamıştı. Ayrıca opsiyon yatırımcılarının Euro/Dolar paritesinde 1.1850’nin, sterlin/dolar paritesinde 1.32’nin altında “kısa gamma” olmasından dolayı düşük kullanım fiyatlarına yönelik güçlü talebi de dolar göstergesinin yükselişini desteklemişti.

Avrupa’da bulunan iki trader, özellikle kısa vadeli pozisyonlanmanın artık daha dengeli olduğunu belirtti. Euro işlemlerinde bir haftalık risk reversallar 23 Haziran’dan beri ilk kez 1 seviyesinden işlem gördü.

Euro/dolar paritesi TSİ 13:40’ta yüzde 0.13 ekside 1.1760’tan alıcı buldu. Sterlin/dolar paritesi kayıplarını altıncı güne taşıyarak yüzde 0.37 ekside 1.2934’ten işlem gördü.

Sterlin yatırımcıların Brexit endişelerinin güçlenmesiyle birlikte dolar karşısında bir aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesini gördü. Ayrıca İngiltere’nin virüs kaynaklı olası kısıtlamalara hazırlanması da sterlinin düşüşünde etkili oluyor.

Yaklaşık altı aydan beri tutunduğu trend direncini test eden BBDXY, yüzde 0.11 artıda 1,175.04 puan oldu. Trend çizgisinin üzerinde gelebilecek art arda bir kapanış, endeksin Mart’tan bu yana kilit önemdeki ilk Fibonacci dönüşüne yönelebileceğini işaret ediyor.

İstanbul Kapalıçarşı’da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 465,70 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 3.089,00 lira oldu

İstanbul Kapalıçarşı’da alınıp satılan altın türlerinin, önceki kapanış ve bugün açılış fiyatları (TL)

09/09/2020 BSİ: 20:42:44

BIST 100
1.099,68
% 0.93
USD/TRY
7,4918
% 0.09
EUR/TRY
8,8456
% 0.33
EUR/USD
1,1805
%0,26
FAİZ
13,24
0,00
ALTIN/ONS
1.946,93
% 0.77
BRENT
40,80
% 2,56