Gün sonu…

Euro/dolar 2 yıl sonra ilk kez 1.20 seviyesinin üzerini gördü

Euro/dolar paritesi uzun süredir aşmakta zorlandığı kritik 1.20 seviyesinin üzerini gördü

Euro dolar karşısında, dolarda görülen geniş tabanlı düşüş ile birlikte, iki yılı aşkın süredir ilk kez 1.20 seviyesinin üzerini gördü.

Avrupa ortak para birimi yüzde 0.6 yükselerek 1.2011 seviyesine kadar çıktıktan sonra tekrar 1.1990 dolar civarına geri döndü. Yatırımcılar, spekülatörlerin rekor miktarda yukarı pozisyon tutmaları ile birlikte, görünüm konusunda iyimserliklerini sürdürüyorlar. Öte yandan, ABD para biriminin G-10 ülkelerinin paraları karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi iki yılın en düşük seviyesini gördü.

Euro, koronavirüs pandemisinin piyasaları sarstığı Mart ayının sonundan bu yana yüzde 10’dan fazla ralli yaptı. Avrupa Birliği’nin virüse politika tepkisi euroya destek olurken, Fed’in gösterge faizi sıfır seviyesi yakınına düşürmesi ve piyasaya yoğun dolar enjekte etmesi doları zayıflattı.

Fed, geçen hafta para politikasına yönelik yaklaşımında değişikliğe gitti ve bu değişiklik muhtemelen faizlerin uzun bir süre daha düşük kalmasını sağlayacak ve dolar üzerinde aşağı baskı oluşturacak.

Singapur’da SAV Markets baş stratejisti Shyam Devani, “ABD’de para arzı genişlemesi ve Fed’in parasal genişlemesi yanında ABD’deki bütçe ve ticaret açıkları dolar için negatif faktörlerdi ve özellikle Sonraki Nesil AB fonu ortamında, euro gibi paralar bundan faydalanıyor,” dedi ve “Euro/Dolar ‘da 1.21 seviyesinin hemen altındaki uzun vadeli direnç seviyesine doğru büyük bir ralli bekliyorum. Bu seviyenin ötesinde 1.25 seviyesine bakacağız” şeklinde görüş bildirdi.

ABD’de imalat göstergesi 2018 sonundan beri en yüksek seviyesine tırmandı
ABD’de ISM’in açıkladığı imalat sektörü göstergesi Ağustos ayında 56 ile 2018’in sonundan bu yana en yüksek seviyesine çıktı
ABD’de imalat sektörü Ağustos ayında, zor durumdaki ekonominin en parlak noktalarından biri olan yeni siparişlerdeki artıştan destek bularak, 2018’in sonundan bu yana en hızlı genişlemesini gerçekleştirdi.

Isntitute of Supply Management’ın (ISM) açıkladığı verilere göre, ABD’de imalat sektörü faaliyet göstergesi, söz konusu dönemde, Temmuz ayındaki 54.2 seviyesinden 56 seviyesine yükseldi. 50 eşiğinin üzerindeki rakamlar genişlemeyi işaret ediyor. Bu veri Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin neredeyse tümünün daha üzerinde gerçekleşti ve bu tahminlerin medyanına göre 54.8 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Satın alma yöneticileri grubunun siparişler endeksi 6 puandan fazla sıçradı ve 2004 yılının başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Siparişlerdeki artışın yanında stoklardaki düşüşün üretimi desteklemeye devam etmesi bekleniyor. ISM’in üretim göstergesi ise iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu veriler, koronavirüs pandemisinden dolayı meydana gelen kapanmalardan ilk darbeyi alan ve ardından tedarik zinciri aksaklıklarından da olumsuz etkilenen imalat sektöründeki istikrarlı toparlanmanın altını çiziyor. İşletmelerin kademeli olarak yeniden açılmaları ve tüketici talebindeki istikrarlı artış, imalat sektörü faaliyetini destekledi ve işsizliğin yükseldiği ve işten çıkarmaların devam ettiği bir ortamda ekonomik sıçramaya yardımcı oldu.

İstanbul Kapalıçarşı’da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 471,20 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 3.126,00 lira oldu

İstanbul Kapalıçarşı’da alınıp satılan altın türlerinin, önceki kapanış ve bugün açılış fiyatları (TL):