Gün sonu…

Fitch Ratings Türk ekonomisine ilişkin büyüme tahminini yukarı yönlü güncelledi

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunda Türkiye ekonomisinin 2020 için büyüme tahminini eksi yüzde 3,9’dan eksi yüzde 3,2’ye revize etti

Kredi derecelendirme kuruluşunun Küresel Ekonomik Görünüm raporunda, küresel büyüme tahmininin bu yıl için eksi yüzde 4,6’dan eksi yüzde 4,4’e revize edildiği, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından benzeri görülmemiş şekilde etkilenen ekonomik aktivitenin, tahmin edilenden daha iyi bir şekilde toparlandığı belirtildi.

Fitch Ratings raporunda küresel ekonominin 2021 yılında yüzde 5,2, 2022 yılında ise yüzde 3,6 seviyesinde büyüme kaydetmesinin öngörüldüğü bildirildi.

Raporda, 2020 yılı için, ABD ekonomisinin büyüme tahmininin yüzde eksi 5,6’dan yüzde eksi 4,6’ya, Çin ekonomisinin büyüme tahmininin ise yüzde 1,2’den yüzde 2,7’ye revize edildiği ifade edildi.

Öte yandan raporda, Euro Bölgesi, Çin hariç gelişen piyasalar ve İngiltere için bu yıla dair büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği kaydedildi.

2020 yılı için Euro Bölgesi’nin büyüme tahmininin yüzde eksi 8’den yüzde eksi 9’a, Çin hariç gelişen piyasaların büyüme tahminin yüzde eksi 4,7’den yüzde eksi 5,7’ye revize edildiği belirtilen raporda, İngiltere’nin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin ise yüzde eksi 9’dan yüzde eksi 11,5’e güncellendiği belirtildi.

Raporda, Hindistan’ın bu yıla ilişkin büyüme tahminin de 5 puan düşürülerek yüzde eksi 10,5’e revize edildiği kaydedildi.

Türk ekonomisine ilişkin tahmin yukarı yönlü güncellendi

Türkiye ekonomisinin 2020 için büyüme tahminin yüzde eksi 3,9’dan yüzde eksi 3,2’ye revize edildiği belirtilen raporda, bunun bu yılın üçüncü çeyreğinde iç talep ve ihracatta görülen beklentinin üzerindeki artışın yansıması olduğu kaydedildi.

Fitch Ratings raporunda ayrıca Türkiye’de imalat sanayi satın alım yöneticileri endeksinin haziran ve ağustos aylarında güçlendiği, ağustos ayındaki hafif gerilemeye rağmen 50 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ettiği, bunun da yeni sipariş, üretim ve tüketici talebindeki artışı yansıttığı belirtildi.

Türkiye’ye ilişkin 2021 ve 2022 öngörülere de yer verilen raporda, Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 5, 2022 yılında ise yüzde 4,6 seviyesinde büyüme kaydetmesinin beklendiği kaydedildi.

Raporda, Türkiye’de enflasyonun ise bu yıl sonunda yüzde 10,8, 2021 yılının sonunda yüzde 11, 2022 yılının sonunda ise yüzde 11,1 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.

Büyüme tahminlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Fitch Ratings Baş Ekonomisti Brian Coulton, “Çin şimdiden salgın öncesindeki büyüme seviyesine erişmiş durumda. ABD, Fransa ve İngiltere’de perakende satışları şubat ayındaki seviyelerini geçmiş durumda. Fakat bunun sıkça bahsedilen V şeklinde bir toparlanma olacağı konusunda şüpheciyiz. Avrupa’nın önünde işsizlik şokları var. Şirketler sermaye yatırımlarını azaltıyor ve sosyal mesafe özel sektörün harcamalarını kısıtlıyor.” ifadelerini kullandı.

Wall Street’te teknoloji hisselerindeki sert düşüş sürüyor
ABD’de teknoloji hisselerindeki satışlar sürüyor, dev teknoloji şirketlerinde kayıplar yüzde 4’e ulaştı
Wall Street’teki satış dalgası Salı günü tekrar hız kazandı ve mega sermayeli teknoloji hisselerinde kayıplar, yatırımcıların beş ay süren ralliyi destekleyen bu sektörden çıkmaları ile birlikte yüzde 4’e ulaştı.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi’nde, Mart ayındaki düşük seviyelerden başlayan yükselişin değerlemeleri nokta-com dönemindeki seviyelerine çıkarmasının ardından, üç günlük kayıp yüzde 10’u aştı. Tesla Inc., S&P 500 Endeksi’ne dahil edilmemesinden dolayı yatırımcıların hayalkırıklığına uğramasının ardından yüzde 15 değer kaybetti. Tesla’nın Eylül ayı kayıpları yüzde 25’e yükseldi. S&P 500’deki 11 sektörün tümü düştü.

Opsiyon piyasalarında yüklü yukarı yönlü bahislere neden olan spekülatif ateş ve iflas etmiş şirketlerin hisselerindekis ert yükselişler Eylül ayında tedirginliği artırdı ve sert satışları getirdi. Bunun sonucu piyasa değerinde trilyonlarca dolarlık erime meydana geldi. En fazla darbe alan sektörler bu yıl için halen kesin yükseliş göstermiş durumda ve bu durum, stratejistler arasında son geriçekilmenin piyasanın sğlığının bir işareti mi yoksa daha da büyük çaplı bir düşüşün başlangıcı mı şeklindeki tartışmaları yoğunlaştırdı.

Eski Merrill Lynch traderı ve “The Sevens Report” bülteninin kurucusu Tom Essaye, “Piyasanın köpüğünün bir kısmının alınması iyi bir şey ancak hisse senetlerinde ‘adil değer’ olarak düşünülen seviyelerin oldukça üzerinde olduğumuz da akılda tutulmalı,” dedi ve “Hisse senetleri uzun vadede genel olarak yapıcı durumunu sürdürüyor, ancak büyük çaplı hayalkısıklıkları olursa, aşağı yönde oldukça fazla bir potansiyel var” şeklinde görüş bildirdi.

Dow Jones Endeksi TSİ 17:00’de 498.67 puan yada yüzde 1.77 düşerek 27,634.64 puana inerken, S&P 500 Endeksi 79.80 puan ya da yüzde 2.33 kayıpla 3,347.16 puana ve Nasadq Endeksi 373.59 puan ya da yüzde 3.3 düşerek 10,939.54 puana indi.

Dolar “anlaşmasız Brexit” endişesiyle önemli paralar karşısında yükseldi
ABD Doları, anlaşmasız Brexit riskinin artmasıyla birlikte önemli piyasa paraları karşısında bir haftanın en yüksek seviyesini gördü
Dolar, İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ticaret görüşmelerinden kaynaklı endişelerin etkisiyle Salı günkü işlemlerde bir haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesini gördü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile ekonomik ilişkileri azaltma niyetinde olduğunu söylemesinin ardından risk algısı zayıfladı.

Doların önemli paralar karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY) TSİ 15:35’te yüzde 0.36 yükselişle 1,172.16 puan oldu. Yen dolar karşısında en fazla direnen gelişmiş ülke parası oldu. G-10 paraları arasında en fazla değer kaybeden Norveç Kronu idi.

Küresel hisse senedi vadelileri ve tahvil faizleri genellikle düşüş kaydetti. Sterlin/dolar paritesi 12 Ağustos’tan beri en düşük seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.96 düşüşle 1.3044’ten işlem gördü. Parite seans içinde 1.3020’ye kadar geriledi.

Para piyasaları İngiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) Mayıs ayında 10 baz puanlık faiz indirimi geleceğini fiyatlıyor. Pazartesi günü 10 bp faiz indirimi Eylül 2021’de bekleniyordu.

Euro/Dolar paritesi bir haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Gün içinde 1.1778’e kadar gerileyerek yükselen kanalı aşağı yönlü kıran parite 1.1795’ten alıcı buluyor. Dolar/yen paritesi yüzde 0.25 artıda 105.98’den işlem gördü.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilileri Perşembe günü bir araya gelecek.

İstanbul Kapalıçarşı’da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 463,20 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 3.072,00 lira oldu

İstanbul Kapalıçarşı’da alınıp satılan altın türlerinin, önceki kapanış ve bugün açılış fiyatları (TL)