IMF, krizin etkisinin yayılabileceği uyarısında bulundu

Uluslararası Para Fonu ekonomik krizin yayılması üzerine hazırladığı raporda, küresel bazda uygun politikaların geliştirilmediği ve gerekli tedbirlerin alınmadığı takdirde krizin etkisinin diğer bölgelere de yayılabileceği uyarısında bulundu.
BT ECO GÜNDEM-IMF Raporunda, ”Birbirleriyle yakından ilişkili varlık fiyatları, hemen her yerde yaşanan finansal şoklar, sınırlı politika alanı dünyayı krizin yayılmasına doğru götürüyor” ifadesi kullanıldı. IMF’nin raporunda Avro Bölgesi, ABD, Çin, Japonya ve İngiltere dahil olmak üzere beş ekonominin dünya ekonomisi üzerindeki etkileri değerlendirildi.
Krizin yayılması ile ilgili endişelere yer verilen raporda, Avrupa Bölgesi’nde krizi atlatabilmek konusunda zorluk yaşandığı, ABD’nin mali politikasındaki belirsizliklerin, Çin’de büyüme trendinin tersine dönmesi yönündeki kaygıların da krizin yayılması konusundaki temel endişe kaynaklarında olduğu belirtildi.
YETERLİ İYİLEŞTİRME ORTAYA KONMADI
Euro Bölgesi’nin mali politikası ile ilgili olarak raporda, ”Bazı kısıtlamalara rağmen, gerilimin yayılmasını engellemek ve mali tarafta, bankacılık alanında ve büyüme cephesinde yeterli olacak iyileştirme ortaya konmadı” ifadesine yer verildi.
Geçen yıl yayınlanan raporda, Euro Bölgesi’nde, çevresel ülkelerde (periphey countries) merkez ülkelere (core countries) etkilerinin hissedilir oranda olmadığı belirtilirken, bu yılki raporda ”Avrupa borç krizinin, Avrupa Merkez Bankası, güvenlik duvarının (firewall) kurulması gibi gelişmelere rağmen artık Pan-Avrupa düzeyinde bir sorun haline geldiği yönünde bir anlayış oluştu” tespitinde bulunuldu.
Raporda, ”Tam tersinin oluşması yönündeki çabalara rağmen, Euro Bölgesi’ndeki stres artık çevresel ülkeler düzeyinde değil, Pan-Avrupa düzeyindedir” denildi.
FİNANSAL PİYASALARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Raporda, ABD cephesindeyse, 2013 yılında mali daralma oluşması, ekonomik dengenin orta vadede sağlanamaması ve bu durumum ekonomik aktiviteyi ve finansal piyasaları olumsuz yönde etkilemesi yönünde endişeler olduğu vurgulandı.
Çin’in ise döviz kurunun düzenlenmesi ve cari işlem fazlası tarafında olumlu sonuçlar elde etmesine rağmen, hali hazırda zaten yüksek yatırım oranların sahip olan Çin’in, yatırım odaklı bir ekonomik düzenlemeye gitmesinin ilerleyen dönemde ülkeyi krizin yayılmasına neden olabileceği belirtildi.
Raporda, Japonya’nın yüksek kamu borcunun piyasalardaki ani algı değişimlerine karşı ülkeyi kırılgan hale getirdiği belirtildi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.