İspanya'da ekonomik krize karşı önlemler artıyor

İspanya’da ekonomik krize karşı 17 özerk yönetimden her biri farklı önlemler alırken, ülkede bir ilki gerçekleştiren Madrid özerk bölgesi tüm dükkanlara 365 gün 24 saat açık kalma izni verdi.
Madrid özerk yönetiminin aldığı kararla, mağaza, restoran gibi tüm ticari dükkanlar yıl içerisinde istedikleri zaman açık kalabilecek. 2012 ilkbaharında yürürlüğe girecek yeni yasayla, sayıları 70 bini bulan Madrid’teki tüm dükkanlar tamamen bağımsız olarak, istedikleri zaman açık kalabilecekler. Yeni yasayla, şimdiye kadar gece saat 22.00’a kadar sınırlı olan alkol satışı da tamamen serbest bırakılacak.
Madrid özerk yönetim başkanı Esperanza Aguirre ”Bu, Madrid’in bir kimliği olacak. Çünkü, Tokyo, Londra veya Newyork gibi açık, konuk sever, herkesin entegre olduğu ve öncü imajı veren bir şehir olmak istiyoruz” dedi. Madrid bölgesinin ”hiç bir şeyden korkmadığını gösterdiğini” savunan Aguirre, yeni yasayla ”hem çalışanlara hem de tüketicilere fayda sağlamak istediklerini, ayrıca Madrid’e gelen 10 milyon turistin de bundan yararlanacağını” söyledi.
İspanya genelinde bir ilki gerçekleştiren Madrid özerk yönetimi, dükkanların istediği gün ve saatte açık kalacak olmasıyla 20 bin 500 kişiye iş olanağı sağlanacağını umuyor.
Bu arada karşı görüşte olan İspanyol Ticaret Konfederasyonu Başkanı Manuel Garcia İzquierdo, ”Dükkanların açık kalma saatlerini serbest bırakmak ne tüketimi artıracak ne de iş yaratacak” uyarısında bulundu.
İspanya’daki 17 özerk yönetimin büyük çoğunluğunda mevcut yasalara göre yıl içerisinde dükkanlar en fazla 8 tatil günü açık olurken, haftalık çalışma da 72 saat ile sınırlı tutuluyor. Madrid özerk yönetimi diğer bölgelerden farklı olarak şimdiye kadar dükkanlarına yılda 22 tatil günü açık kalma ve haftada 90 saat çalışma izni veriyordu.
Yapılan anketlerde Madrid’deki 10 kişiden 7’sinin yeni yasadan yana olduğu belirtildi.AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.