İsviçreli maden devleri birleşiyor

Madencilik sektörünün İsviçreli devleri Glencore ve Xstrata’nın madencilik sektörünü yeniden şekillendirecek yaklaşık 80 milyar dolarlık bir birleşme konusunda görüştükleri belirtildi.
Anlaşmanın gerçekleşmesi durumunda, emtia ticaretinde dünyanın en büyük şirketleri birleşip, termik kömür ve bakır konusunda uzman piyasanın en büyük madencilik firmasını yaratacak.
Financial Times gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırarak verdiği bilgiye göre, anlaşma Xstrata’nın yıllık rakamlarını açıklayacağı gelecek haftadan önce açıklanabilir.
FT’ye konuşan kişiler, “Şirketler son beş yılda birleşme konusunda hiç bu kadar yakınlaşmamışlardı ancak şu anda hiçbir şey net değil” dedi.
Glencore’un CEO’su Ivan Glasenberg’in beş yıldır anlaşmayı tamamlamak için çalıştığı ancak Xstrata’nın CEO’su Mick Davies’in birleşmeye karşı çıktığı ifade edildi.
Davies’ın dünyanın en büyük şirketinin değerinin ölçülmesinin kolay olmayacağını savunduğundan anlaşmaya karşı çıktığı söyleniyor.
Glencore’un geçen Mayıs ayında sattığı 10 milyar dolarlık tahvil şirketin fiyat değerlendirmesi açısından önemli bir detay olarak kabul edilirken, şu anki birleşme konuşmalarının ciddileşmesinde de etkili olduğu söyleniyor.
Glasenberg geçen yıl FT’ye yaptığı açıklamalarda, şirketin halka arzı öncesinde XStrata ile güç birliğine gitmenin stratejik bir hamle olabileceğini söylemişti.
Glasenberg, “İki şirketin güçlerini birleştirmesinin iyi bir değer yaratacağına inanıyoruz. Bugüne kadar gerçekleşmemesinin nedeni de Xstrata’nın değer konusunda netleşememesinden kaynaklandı” dedi.
Her iki şirket de birleşme konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.