Küresel büyümedeki sıkıntı alarm sinyali veriyor

Küresel büyümede sıkıntı her endekste kendisini ortaya koyuyor. Ekonominin önce göstergelerinden Baltic Dry endeksi 17 sezondur geriliyor. Analistler ise alarm sinyali olarak değerlendiriyorlar.
BT ECO GÜNDEM-Ekonominin öncü göstergelerinde denizlerde kuru yük taşımacılığını göstergesi Baltic Dry endeksi ekonomiler üzerindeki baskıyı yansıtıyor. Büyüme endişeleri düşen talep endeksin kriz dönemine gelmesine neden oldu.
Kargo gemilerinin arzında artış olmaması nakliye maliyetlerinde yaşanan zayıflık emtialar için talebinde sınırlı olduğunu gösterirken son dönem gelen PMI rakamları da küresel ekonomideki zayıflığı gözler önüne seriyor.
Navlun kuru yük taşıma göstergesi olan endeks ekonomideki bozulmanın etkisi ile son 17 sezondur düşüş trendinden çıkamıyor.
Endeksin detaylarında günlük veriler için alt kalemler olan Capesize, panamax(dökme yük gemileri ve tankerlerde 50.000 79.999 dwt arası, konteynerlarda ise 3000 3999 teu arası kapasiteye sahip gemi tipidir), supramaz (55 bin tonluk gemi) ve handysize(20.000 ile 30.000 deadweight arasındaki tankerlere verilen ad) 19 puan yani yüzde 2.12 gerileme dikkat çekiyor. Endeks yılbaşından beri yüzde 49 düşüş yaşarken, ham madde tarafında talebin azalması Baltık Dry’daki düşüşte etkili olurken analistlere göre Londra Olimpiyatları ve tatiller de endeks üzerinde etkili oldu.
Alt endekslerden Capesize diye adlandırılan 80.000 dwt üstü dökme kuru yük gemi navlunları yüzde 1.09’lük geri çekilme ile 1178’e gerilerken daha önceki dönemlerde günlük ortama rakam 150 ton kargo civarında oluyordu.
Çin’de çelik vadelilerinde yüzde 2 üzerindeki gerilemeye Çin’den gelen üretim verilerindeki gerilme de eklenince talepte canlanma tarafında da endişelerin arttığı görülüyor. Analistlere göre capesize tarafında deniz sevkiyatında üçte bir oranında azalışın önemli etkenlerinden biri de demir cevheri sevkiyatının da gerilemiş olması.
Baltic Dry’da panamax yüzde 3’e varan düşüşle 931’e çekildi. Bu taraftaki düşüşte de kömür ve tahil talebindeki yavaşlamanın etkisi gözleniyor.
Gün sonu rakamlara bakıldığında ise Baltıc Dry endeksi 17 puan düşerek 861’e gerilerken Cape endeksi 3 puanlık düşüşle 1178, Panamax endeksi 23 puanlık geri çekilme ile 931 düştü ve Supramax 13 puanlık gerileme ile 1010’a geldi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.