Küresel piyasalarda dalgalı seyir

Asya-Borsa-2014-1ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımı ve parasal genişlemeden çıkış stratejisine ilişkin belirsizlik sürüyor

Küresel piyasalarda veri takvimin zayıf olduğu haftanın ilk işlem gününde, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımı ve parasal genişlemeden çıkış stratejisine ilişkin belirsizliğin artması nedeniyle sert dalgalı seyir devam etti.

Analistler, Fed üyelerinin geçen hafta yaptıkları açıklamaların ardından artan belirsizliğin özellikle tahvil piyasalarında volatiliteyi yükselttiğini ve bunun da sert dalgalanmalara neden olduğunu belirtiyor. Dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,1720 – 2,1840 arasında denge bulmaya çalışırken, New York borsaları günü yükselişle, Avrupa borsaları ise düşüşle tamamladı.

ABD’de Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,12 artışla 76.400 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,91, Nasdaq endeksi yüzde 1,35 değer kazandı.

Avrupa tarafında ise euro/dolar paritesi dün yatay bir seyir izlerken hisse senedi piyasaları ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) finans piyasası ve ekonomiye desteğinin istenilen sonucu vermeyebileceğine ilişkin tartışmalarla satıcılı seyrini devam ettirdi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,50, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,04 değer kaybetti.

Asya tarafında Çin’de açıklanan 3. çeyrek GSYH büyümesinin yüzde 7,3 ile, yüzde 7,2 olan beklentileri aşmasına karşın hisse senedi piyasaları düşüş eğilimini sürdürüyor. Şu dakikalarda Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,96, Çin’de Şanghay endeksi yüzde 0,57, Hong Kong’da Heng Seng endeksi yüzde 0,24 düşüşle işlem görüyor.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde bugün zorunlu karşılıklara telafi faizi ödenmesine ilişkin bir duyuru yapması bekleniyor. Dün döviz kurları ve faizlerdeki düşüş eğiliminin yavaşlasa da devam etmesi BIST 100 endeksinin 76.000 puanın üzerinde kapanış yapmasını sağladı.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB açıklaması ve Hazine’nin 13 ay vadeli tahvil ihalesinin, yurt dışında ise ABD ikinci el konut satışları verisinin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 76.000 puanın üzerinde kalması durumunda yeni hedefinin 77.500 direnci olacağını kaydediyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.