Küresel piyasaların gözü ABD verilerinde

uluslararasi-borsa-2015-1Genel olarak negatif bir seyir izleyen küresel piyasaların gözü ABD verilerinde, kulağı Yellen’da olacak.
Küresel pay piyasaları dün genel olarak negatif bir seyir izlerken, bugün ABD’de açıklanacak özel sektör istihdam verisi ile ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’in açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı belirtiliyor.
ABD’de dün açıklanan dış ticaret verilerinin beklentilerden kötü gelmesinin ardından dolar endeksi 95,95’ten 94,88’e kadar geriledi, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,12’den yüzde 2,18’e çıktı. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,79, S&P 500 endeksi yüzde 1,18, Nasdaq endeksi yüzde 1,55 değer kaybetti.
Analistler, bugün Yellen’in açıklamaları ve ADP özel sektör istihdam verisinin yön üzerinde belirleyici olacağını belirterek, Dow Jones endeksinin 17.800 – 18.100 geniş bandındaki dalgalı seyrini devam ettirdiği, bu seviyelerin dışına çıkılması durumunda kırılma yönüne doğru hareketin ivme kazanabileceğini tahmin ediyor.
Avrupa tarafında, değerlenen avro ve karışık gelen makroekonomik verilerin ardından pay piyasalarında satıcılı bir seyir görülürken, 10 yıl vadeli tahvil faizlerindeki yükselişin devam etmesi dikkati çekti. Almanya’da 10 yıl vadeli tahvil faizleri son bir haftalık süreçte yüzde 0,17’den yüzde 0,52’ye yükseldi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 2,51, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,12, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,84 değer kaybetti.
Analistler, bugün hizmet sektörü satın alma yöneticileri endekslerinin (PMI) takip edileceğini belirtiyor.
ABD ve Avrupa borsalarının günü yüzde 1’in üzerinde düşüşle kapatmasının ardından, Asya borsaları da tahvil piyasalarındaki küresel satış eğilimine paralel güne düşüşle başladı.
Tahvil faizlerinin keskin şekilde yükselmesi ve eş zamanlı olarak emtia fiyatlarındaki hızlı artış, yatırımcıların deflasyon endişelerinin hafiflediğine işaret ediyor. Seans içinde yüzde 0.8 eksiye geçen Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi daha sonra kayıplarını yüzde 0.4’e azalttı.

Leave a Reply

Your email address will not be published.