Moody’s Arjantin’in kredi notunu indirdi

Moody's-1Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s eriyen döviz rezervlerini gerekçe göstererek, Arjantin’in kredi notunu B3’ten Caa1’e indirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, Arjantin’in kredi notunu, eriyen döviz rezervlerini gerekçe göstererek indirdi.

Moody’s Arjantin’in notunu bir basamak daha indirerek, B3’ten, yatırım notunun 7 kademe altında kalan Caa1 seviyesine düşürdü. Arjantin’in kredi notu şu anda Venezuela, Mısır, Ekvator, Pakistan ve Küba ile aynı seviyede derecelendiriliyor.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, ülkenin 7 yılın en düşüğüne gerilemiş olan rezervlerini yeniden inşa etmek için Ocak’ta pesoyu yüzde 19 ile 10 yıldan uzun zamandır en yüksek oranda devalüe ederken, ülkenin merkez bankası dolar talebini azaltmak için faizleri yükseltti. Dış borç ödemelerini yapmak için rezervlere bağlı olan Arjantin, 2001’de 95 milyar dolarlık borcunda temerrüte düşmesinden bu yana uluslararası piyasaarda tahvil ihalesi yapmadı. Ülke 2001’den bu yanaki en düşük ticaret fazlasını Ocak’ta açıklaldı.

Ülkenin fonlama opsiyonlarının neredeyse yalnızca rezervlerle sınırlı olduğuna dikkat çeken Moody’s analistlerinden Gabriel Torres, “Bu bir sorun. Yeniden devalüasyon baskısı olacak” dedi.

Arjantin’in döviz varlıkları son yılda yüzde 34 azalarak 27.4 milyar dolara indi.

Moody’s Arjantin pesosunun yıl sonuna kadar dolar karşısında 7.9249 seviyesinden 12 pesoya gerileyeceğini öngörüyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.