Piyasalarda iki yıl aradan sonra bir ilk yaşanıyor

Merkez bankalarından adım geleceği beklentisiyle iki yıldan bu yana ilk kez emtialar, hisse senetleri, tahviller ve dolar değer aynı anda kazanıyor.
BT PİYASAM-Piyasalarda iki yıl aradan sonra bir ilk yaşanıyor. Her ne kadar koşullar benzerlik göstermese de tüm piyasalarda aynı anda yükseliş dikkat çekiyor.
Nisan 2010’da Yunanitan korkularının yeni yeni endişe yarattığı dönemde tüm piyasalarda yaşanan yükseliş, merkez bankalarından beklentilerin arttığı bu dönemde yeniden gözleniyor.
Geçtiğimiz ay ABD’de yaşanan son 50 yılın en kurak döneminin etkisi ile mısır ve buğday fiyatları rekor kırarken, geçtiğimiz hafta politika yapıcılar büyümeyi desteklemek için her türlü adım atacaklarını söylemeleri ile endekslerde yukarı yönlü hareketler desteklenmişti.
ABD Merkez Bankası FED Başkanı Ben Bernanke, daha fazla adım atmaya hazır olduğunu kaydederken Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi euroyu korumak için ne gerekirse yapacağını söylemesi iki yıl aradan sonra ilk kez emtialar, hisse senetleri, tahviller ve dolarda değer kazancı görüldü.
Standard & Poor’s GSCI toplam getiri endeksi Temmuz ayında yüzde 6,4 oranında değer kazanarak Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini test etti. MSCI Dünya Endeksi ay sonunda yüzde 1,4 oranında değer kazandı. Dolar endeksi yüzde 1,3 oranında artış kaydetti. Tahvillerin getirisi ortalamada yüzde 1,4 seviyesinde gerçekleşerek Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye işaret etti.
Uzmanlar, artan iyimserliğin hisse senetlerinde ralliye neden olduğunu, Avrupa borç krizi ile Çin’de yavaşlayan büyümenin ABD tahvilleri ile dolara olan talebi arttırdığını kaydediyorlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.