Piyasalarda iyimserlik havası


Avrupa’da görüşmeler ABD bilanço dönemi yeni günde iyimserliği destekliyor.
Almanya Basbakanı Angela Merkel ve Fransa CumhurbaskanıNicolas Sarkozy arasında dün gerçeklestirilen toplantısonrasında yapılan açıklamada, Euro mali paketi konusundaki görüsmelerin iyi gittigi ifade edilerek, Euroülkelerinde istenilen borçların frenlenmesi konusunun Ocakayında veya en geç Mart ayında imzalanabilecegini açıklamaları Avrupa’da tam etkilerini göstermezken ABD’de daha çok fiyatlandı. Bilanço dönemini Alcoa ile açan ABD piyasaları yatayda açtığı günü artışal kapattı. S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 artışla New York’ta yerel saatle 16.00’da 1,280.70 seviyesine geldi. Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 1.6 değer kazandı. Dow Jones Endüstri Endeksi yüzde 0.3 ya da 32.77 puan tırmanarak 12,392.69 puan oldu. Wall Street kapanışı sonrası dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklayan Alcoa öncesinde % 2.9 değer kazandı. Alcoa, iki yıldan uzun bir süre sonra ilk kez bir çeyrekte zarar açıkladı. Alcoa´nın gelirlerinin ise dördüncü çeyrekte beklenti üzerinde, % 6 arttığı açıklandı.
Yeni günde ABD iyimserliği Asya’da da etkisini gösteriyor. Bilanço sezonu beklentileri ile ABD endeksleri dünkü işlemlerde hafif yükselişle kapanırken Asya endeksleri de bu sabah olumlu seyrediyor. Japonya’da Tokyo Borsasında Nikkei 225 Endeksi yüzde 0,38 artışla 8.422,26 puandan günü tamamladı.Asya’da ayrıca Şanghay Borsasında SE Composite Endeksi yüzde 2,48, Güney Kore Borsasında Kospi Endeksi yüzde 1,46, Avustralya Borsası yüzde 1,08, Tayvan Borsası yüzde 1,21, Tayland Borsası yüzde 0,71, Endonezya Borsası yüzde 0,43, Singapur Borsası yüzde 0,87, Hong Kong Borsası’nda Hang Seng Endeksi yüzde 1,03 ve Hindistan Borsasında BSE Sensex Endeksi yüzde 1,83 değer kazandı.
Avrupa’da dün Merkel Sarkozy görüşmesi sonrasında bugün Merkel Lagarde görüşmesi takip edilecek.
EUR/USD Paritesinde hafta açılışında da satıcılı başlayan kotasyonda, Merkel-Sarkozy görüşmesine dair olumlu beklentiler ile gelen alışlar sonucunda bu sabah itibari ile 1,2790 seviyesinden işlemler devam ediyor. USD/TRY’de dolarda yaşanan değer kaybı ve T.C. Merkez Bankası’nın açıklama ve hamleleri sonucunda kotasyonda bir miktar gerileme yaşandı. Bu sabah itibari ile 1,8650 seviyelerinden işlemler devam ediyor. Bugün T.C. MerkezBankası repo, döviz satış ihaleleri ve müdahalelere rağmen düşmeyen Dolar kuruna karşı doğrudan yapabileceği yeni hamleleri takip edilecek.
İçeride dün 50 binin altına inen İMKB’nin seyri takip edilecek. Gösterge tahvil yeni günde yüzde 11.42 seviyesinde.
ABD ham petrolünün Şubat ayı teslimi varil fiyatı bugünkü işlemlerde 102 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün Şubat ayı teslim fiyatı 112 dolar seviyesinde işlem görüyor.ABD ham petrolünün Şubat ayı teslimi varil fiyatı bugün Asya’daki işlemlerde 49 sent artışla 101,80 dolardan satılmaya başladı. ABD ham petrolünün Şubat ayı teslimi varil fiyatı dün 25 sent düşüşle günü 101,31 dolardan tamamladı.Londra Brent tipi ham petrolün Şubat ayı teslimi varil fiyatı da 33 sent yükselişle 112,78 dolardan satılıyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.