Piyasalarda yükseliş devam ediyor

Piyasalarda Merkez Bankalarından gelmesi beklenen teşviklerin fiyatlanması devam ediyor. Yükseliş yeni günde Asya’da devam ediyor.
BT PİYASAM-Piyasalarda Merkez Bankalarının yakın zamanda devreye gireceği beklentisi ile alımlar etkili oldu.
Avrupa’da 26 milyon euroluk tasarruf paketi İtalya’da onaylandı. Bölgeden gelen bir başka haber ise Yunanistan’ın görünümünü negatife çeken S&P’nin kararı buna ek olarak da Eurogroup Başkanı Junker’in Yunanistan’ın eurodan çıkışsının üstesinden gelinebileceğini açıklaması dikkat çekici oldu.
Dün ABD’de FED Başkanı Bernake’nin konuşmasında Avrupa’nın çok zor durumda olduğunu kaydederken ABD için ise kademeli ılımlı bir büyüme öngördü. Buna ek olarak Bernanke bir süre daha düşük faizlere ihtiyaç olduğunu altını çizdi. İspanya’da hükümet bankalar dışında yeni şartlar ile karşılaşmak istemediğinden yeni ülke yardımına sıcak bakmıyor. Fed Boston Başkanı Eric Rosengren ABD’de işler düzelene kadar yeni bir parasal genişlemenin gerekli olduğunu savundu. Dow Jones yüzde 0.4 yükselerek 13168 seviyesinde, S&P 500 yüzde 0.5 yükselerek 1401 seviyesinde ve Nasdaq endeksi % 0.87 yükselerek 3015 seviyesinde günü tamamladı. Mayıs ayından bu yana ilk kez S&P 500 1400, Nasdaq endeksi 3000 seviyesinin üzerinde kapandı.
Yeni günde Asya’da alım dalgası devam ediyor. Sabah bölgeden gelen haberlerde Japonya’da Haziran ayında iflas eden şirket sayısında düşüş yaşandığı öne çıkarken Japon Araştırma Şirketi Teikoku Databank’a göre, iflas eden şirket sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.3 düşüşle 973 oldu.
Asya iş dünyasında yapılan son anketler bölgedeki yöneticilerin Çin’in büyümesindeki yavaşlama ve ihracat düşüşünden endişe etmeye başladıklarını gösteriyor. Asya için YPO Global Pulse Endeksi, 1.8 puan düşüş ile 60.1 puana geriledi. Bu, Endeks’in hesaplanmaya başladığı 2009 yılından bu yana görülen en düşük seviye oldu. YPO’nun çeyrek dönemler halinde yaptığı ankete 20 bin yönetici katıldı. Tokyo ve Seul yüzde 1’in üzerinde değer kazandı. Sidney yüzde 0.5 civarı artıda. Hong Kong ve Şanghay yatay.
İMKB’deki soluksuz yükseliş sonrasından yükselen petrol fiyatları ve bankacılık sektörüne ilişkin gelen kötü raporlar son bir haftadır soluksuz yükselen endeksi kar satışına zorladı. Günü endeks yüzde 1 üzerine kayıpla kapattı.
Avrupa borsalarının yeni güne hafif düşüşle başlamaları bekleniyor. Analistler haftanın ilk iki günündeki yukarı hareketin ardından piyasaların bugün bir miktar konsolidasyona gideceklerini öngörüyorlar. IG Markets, FTSE 100’ün 10, Dax’ın 3 ve Cac-40’ın 1 puan kayıpla açılmasını bekliyor. Piyasalar bugün ayrıca ING Groep. Kloeckner ve Rio Tinto bilançolarını izleyecekler.
Euro-dolar paritesi 1.24 seviyesine yakın hareketini sürdürüyor. Dolar TL17861 olurken euro TL 2.2137 seviyesinden
Altın 1610 doların üzerinde sakin. Petrol dünkü hızlı yükselişin ardından bu sabah hafif ekside. ABD ham petrolü 93.3 dolar, Brent petrol 3 aydan sonra ilk kez 110 dolara çıktı
Dışarıda bugün Almanya Haziran ayı sanayi üretimi ve 10 yıllık tahvil ihalesi ve İngiltere Merkez Bankası enflasyon raporu izlenecek.
İçeride bugün Haziran ayı sanayi üretimi verisi bekleniyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.