'Seçim uğruna, Türkiye'nin dostluğu heba ediliyor'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ocak ayında Türkiye ve Fransa ekonomi bakanlarının eş başkanlığında yapılması planlanan Türkiye-Fransa Ortak Ekonomik ve Ticari Komite Toplantısı’na katılmayacaklarını bildirdi.
Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin Fransa Meclisi’nde kabulüne ilişkin, ”Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bir popülizm nöbetine tutulduğunu” belirterek, ”Umarım bu gelişmeye karşı Fransa halkı gerekli tepkiyi gösterir. Bu aslında kıskançlık histerisidir, bu bir kıskançlık krizidir” dedi.
”Ermeni soykırımı yoktur” demenin suç olarak nitelendirilmeye çalışıldığı benzer dönemlerin geçmişte de yaşandığını vurgulayan Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:
”İlla bir soykırım aranıyorsa, Sayın Sarkozy’nin tarihçilik merakı varsa, gitsin kendi tarihine baksın. Kendi tarihi bir sürü katliamla, sömürgeyle, emperyalizmle doludur.
Yaşanılan duruma karşı Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi birçok tedbir bulunmaktadır. Ayrıca, Ocak 2012 tarihinde iki ülke ekonomi bakanlarının eş başkanlığında yapılması planlanan Türkiye-Fransa Ortak Ekonomik ve Ticari Komite Toplantısı’na katılmıyoruz.
İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2011 yılının ilk 10 ayında 14 milyar dolara yaklaştı. Fransa, Türkiye için Avrupa’da ve dünyada önemli ekonomik partnerlerden biridir. Türkiye’de bine yakın Fransız sermayeli yatırımcı vardır. Türkiye ekonomisine güvenerek, inanarak yapılmış bu yatırımlar bizim kendi yatırımlarımız kadar güvendedir. Fakat Türk halkının hassasiyet taşıdığı noktalar var. Türk halkı bu konuda aşırı duyarlıdır, bu göz ardı edilemez.
Türkiye artık eski Türkiye değil. Bu Türkiye onlara büyük gelir. Bu aslında kıskançlık histerisidir. Bu bir kıskançlık krizidir. Onlar hala Türkiye’yi eski Türkiye zannediyorlar. Türkiye son derece güçlü, dünyanın her tarafından 6 milyon insanı olan, Fransa’da 500 binin üzerinde vatandaşı olan bir ülkedir. Fransa’da yaşayan Türkler de bu konuya ciddi tepki gösterecektir. Bu tasarının Fransa’ya vereceği zararın Fransız halkına anlatılması konusunda oradaki Türk vatandaşlarımıza önemli görevler düşmektedir. Alınan bu karar hem demokrasiye hem ifade özgürlüğüne hem de insan haklarına aykırı bir karardır. Alınan bu kararla Fransa Meclisi olaylara Fransız kalmıştır.
Türkiye olarak her zaman arşivlerimiz açık. Türkiye olarak her zaman zor durumda olanlara kucak açtık, onların sığınabilecekleri liman olduk. Geçmişimizde böyleydi, bugün de böyle, yarın da böyle olacak. Umuyorum ki, Fransa halkı da bu karara en sert tepkiyi gösterecek, Türkiye-Fransa dostluğunun arasına girmek isteyen siyasetçilere gereken dersi verecektir.”AA

Leave a Reply

Your email address will not be published.