Sterlin Brexit endişeleriyle düştü

Uluslararası piyasalarda, Sterlin Brexit endişeleriyle düştü, petrole rahat yok

Sterlin değer kaybetti ve İngiltere devlet tahvillerinin faizi, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney’nin Brexit karşısındaki güvercin tutumunun altını çizmesiyle düşüşe geçti. Petrol , arz endişeleriyle tekrar gerilerken dolar, Fed yetkililerinden açıklamalar gelmeye devam ederken fazla değişmedi.

Sterlin, Mark Carney’nin Brexit sürecinin ekonomiye olan etkisi konusunda endişelerinin sürdüğünü söylemesi ve faiz artırmak için aceleci davranmayacağını işaret etmesiyle zayıflamasının ikinci gününe girdi. Ham Petrol , ABD’de düşen stok görünümünü Libya’da artan üretimin telafi etmesiyle sert düştü. Avrupa hisseleri, enerji hisselerindeki düşüşle kazançlarını sildi. Hong Kong’da hisseler, MSCI’ın Çin hisse senetlerini ana endekslere ekleyip eklemeyeceğine karar vermesinin öncesinde geriledi.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney’nin Mayıs’tan bu yana yaptığı ilk önemli konuşması, Brexit sürecinin resmen başlamasından bir gün sonra gerçekleşti. Carney’nin yorumları, İngiltere ekonomisindeki zayıflığı işaret etti ve enflasyon baskılarının düşük kaldığının altını çizdi. MSCI, birkaç saat içerisinde kararını açıklayacak. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Amsterdam’da açıklamalarda bulundu.

Hazine tahvilleri, New York Fed Başkanı William Dudley’nin sıkılaşma döngüsünü durdurmanın ekonomiyi tehlikeye atacağı açıklamasının ardından Pazartesi günü geriledi. Dudley’nin açıklamaları, Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın “şu anki ortam, çok kademeli faiz artışlarını destekliyor ve zamanı önceden belirlenmiş bilanço küçültmelerini yavaşlatıyor” yorumlarının ardından geldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Açıklamada bulunacak Fed yetkilileri arasında Eric Rosengren, Robert Kaplan, Jerome Powell, James Bullard ve Loretta Mester yer alıyor.

*MSCI Çin’de işlem gören hisse senetlerinin küresel göstergelere dahil edilip edilmeyeceği kararını açıklayacak. 6.8 trilyon dolar büyüklüğündeki onshore Çin piyasası dünyanın ikinci en büyük piyasası durumunda ve küresel hisse senetlerinin toplam değerinin yüzde 9’unu oluşturuyor. Ancak Çinli şirketlerin MSCI endekslerine dahil edilmesi, sermaye kontrolleri ve uzun süreli işlem durdurmalarından dolayı üç kez reddedildi. Kararın Salı günü ABD piyasalarının kapanmasından sonra açıklanması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saatiyle 11:32’de hafifçe yükselerek fazla değişmedi. Enerji hisseleri yüzde 1.3, madenciler ise yüzde 1.6 kaybetti.

*İngiltere’de FTSE 100 Endeksi, yüzde 0.2 tırmandı.

*S&P 500 endeks vadeli kontratları, yüzde 0.1’den az yükseldi. Gösterge endeks, teknoloji ve sağlık hisselerindeki yükselişle Pazartesi günü yüzde 0.8 kazandı.

Para Birimleri

*Sterlin, önceki kazançlarını silerek yüzde 0.5 düştü ve 1.2676 dolardan işlem gördü. Euro, dolar karşısında yüzde 0.1 yükseldi ve 1.1162’den işlem gördü.

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü elde ettiği yüzde 0.4’lük kazançların ardından fazla değişmedi. Gösterge, geçtiğimiz hafta Ekim’den bu yana olan en düşük seviyesini test etti.

*Yen, dolar karşısında fazla değişmeyerek 111.51’de kaldı. Japonya para birimi, Pazartesi günü yüzde 0.6 değer kaybetti.

Tahviller

*ABD’de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Pazartesi günü dört baz puan artmasının ardından bir baz puan düştü ve yüzde 2.18’e indi.

*İngiltere’de gösterge faizler üç baz puan geriledi.

Emtia

*Batı Teksas Petrol ü (WTI), kazançlarını geri verdi ve yüzde 1.7’lik düşüşle varil başına 43.44 dolara indi.

*Altın, Pazartesi günü bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesinden kapanmasının ardından yüzde 0.2 tırmandı ve ons başına 1,246.36 dolardan işlem gördü.

Asya

*Japan’s Topix rose 0.7 percent to the highest since August 2015 amid weakness in the yen. Hong Kong equities retreated ahead of MSCI Inc.’s decision on whether to include China’s domestic equities in benchmark indexes.

*Japonya’da Topix Endeksi, yendeki zayıflığa bağlı olarak yüzde 0.7 yükseldi ve 2015 Ağustos’undan bu yana olan en yüksek seviyesini gördü. Hong Kong’da hisseler, MSCI’ın Çin hisse senetlerini gösterge endekslerine ekleyip eklemeyeceğine karar vermesinden önce geriledi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.